»» ««

Tehetetlenül

Környezetvédelem

Az indonéz hatóságok nem tudnak mit kezdeni a dinamitos halászokkal.

Bontang városa Borneó szigetének keleti felén van, és a körzetében nagy kiterjedésű korallzátonyok vannak. Ám a környezetvédők szerint ezek állapota tragikus, jelentős részükön tetten érhető az emberi tevékenységnek "köszönhető" pusztulás. Az építkezéseknek is sok korall esett áldozatul, a rengeteg szennyvíz is tisztítás nélkül ömlik a tengerbe, de sajnos nagyon szomorú módon a tengerből élő helyiek sem gondolnak a jövőre: dinamittal halásznak.

Az 1990-es évek óta dolgoznak ezzel a barbár módszerrel a halászok és több ezer hektárnyi korallzátonyon lehet észrevenni a robbantások nyomait. Sajnos nem csak az adott pillanatban ott élő lényeket öli meg egy robbanás, hanem olyan rombolást is okoz, ami éveken át gátolja azt, hogy újjáéledjen az érintett rész. A hatóságok ezzel a jelenséggel nem nagyon foglalkoztak a környezetvédők szerint, és egy illetékes beismerte, hogy valóban minimális eredményeket értek el. A közelmúltban két halászt letartóztattak dinamit használata miatt, de ez a többieket aligha fogja visszatartani.

A városban könnyű dinamitot szerezni, így aztán nem sok akadály van a tilosban járók előtt. ők pedig nem foglalkoznak a pusztítás hosszú távú hatásaival, ezen a kormányzat tájékoztató kampánnyal próbál változtatni. Ám hiába próbálnak fenntartható halászati módszereket ajánlani, amíg az emberek úgy látják, azokkal sokkal kisebb a fogáss mint a dinamittal.

A legújabb hírek szerint más, a búvárok körében népszerű helyeken is elkeserítő állapotokkal lehet találkozni: ezúttal Komodo közeléből érkezett jelzés arról, hogy a nemrég még gyönyörű zátonyok egyikén lerombolt, elpuszított kőkorallok tucatjait találták az ott merülők.

[ thejakartaglobe.com ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Indonézia-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 8. Bunny 2012 ápr 25. 22:57  
Arra gondoltam, hogy pl. itt magyarországon azért nem olyan könnyű dinamithoz jutni, ha meg találnak nálad tán meg is büntetnek. Nem lenne nehéz ott is szigorítani a robbanóanyaggal kapcsolatos szabályozást, és hopp, már léptek is előre. Akit megfognak, 20 év börtön. Lehet próbálkozni.
De egyébként valószínűleg a kutyát nem érdekli. Aztán majd jön a humanitárius segély stb. ha a kutya nem nyitja rájuk az ajtót mert nincs miért. Bár a homokos part, meg a fiúlányok mindig kelendőek lesznek.
 7. hopposztkopp 2012 ápr 25. 20:04  
Láttam "kollégát" akkumulátorokkal megpakolt csónakban. Amikor "dolgozott" ott minden megpusztult. Nem tudom: a korallok mennyire bírnák az áramot, mert ha esetleg jobban, mint a dinamitot, akkor alternatíva lehetne.
Más megoldás: az aláaknázás. Kitenni egy táblát, hogy aknákkal telepített terület, ami a kis robbanásra egy sokkal nagyobbal válaszol. A helybeliek hasznára és kockázatára. ( mint a vállalkozó idehaza☺)
 6. pygmy 2012 ápr 25. 18:47  
Hát van vagy 10.000 sziget arrafelé, meg egy rakás zátony. Most álljon mindegyik mellett egy csősz? És különben is, ő mit vacsorázna?
 5. Bunny 2012 ápr 25. 00:45  
Az a baj, hogy a hatóságot se. Mert ha látnák mit tesz ez velük, komolyabban vennék a dolgot imho.
 4. pygmy 2012 ápr 24. 20:23  
Sipadant is letarolták, miután rövid időre kiürült a sziget, a bázis. Azonnal odasereglett a sáskahad, borzasztó pusztítást végeztek... Gyors, megbízható, de cseppet sem tiszta módszer. Az ő szempontjukból hatékony, és sajnos vannak annyira rövidlátóak (ostobák), az már nem érdekli őket, holnap mi lesz...
A további 3 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Umm Gamar

Egypt, Red Sea

6/13 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 36m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal teknős delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés