»» ««

Rejtélyes állatpusztulás Peruban

Környezetvédelem

Állattetemek a partokon február óta: számuk több ezerre tehető, legtöbbjük delfin és pelikán, de más állat is akad köztük.

A dél-amerikai országban egyre terjed a félelem. Az emberek nem mernek a strandokra menni, és kerülik a tengerből származó élelmiszerek fogyasztását. Az emberi egészség veszélyeztetésére ugyanakkor eddig semmilyen jel nem mutat a kormány közlése szerint. A vizsgálatok mindössze arra derítettek fényt, hogy a legalább ötezer pelikán és más tengeri madár éhen pusztult. A többnyire fiatal állatok gyomra homokkal és hulladékkal volt tele, a szakértők szerint ez arra utal, hogy a madarak kétségbeesetten kerestek táplálékot. A delfinek halálának oka még ismeretlen, annyi biztos, hogy nem elgyengülés miatt következett be.

Peru partközeli vizei február óta melegszenek az egyenlítői vizek beáramlása következtében, és ez az ökoszisztéma változását vonja maga után - magyarázta Carmen Grados, a perui Imarpe tengerkutató intézet oceanográfusa a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint. A jelenség előreláthatóan júniusig elhúzódik. A meleg vízből a tengeri madarak táplálékállatai, elsősorban a szardellák mélyebben fekvő, hűvösebb vízrétegekbe húzódnak vissza, ahol a pelikánok már nem érik el őket. Amennyiben a helyzet nem változik, más fajok is hasonló sorsra juthatnak, elsősorban a pingvinek, amelyek Peruban még 11 000 példánnyal képviselik magukat, állományuk az elmúlt években gyarapodott.

A delfinekkel kapcsolatos vizsgálatok még folynak, de a halászat nem okolható, az állatokon ugyanis nem láthatók sérülésnyomok - fejtette ki Elisa Goya, az intézet biológusa a La República című helyi lapnak. A vízszennyezést is kizárták mint lehetséges okot. A kutatók mintegy ezerre, a perui hatóságok nyolcszázra teszik az elpusztult emlősök számát. Egy elmélet szerint az olajfelderítésben alkalmazott 3D szeizmikus mérések okozhatják a delfinek pusztulását. Az eljárás pokoli lármát kelt a víz alatt, amelyet a hangra igen érzékeny állatok nem viselnek el - vélik a természetvédők. Ezt a lehetőséget azonban Gabriel Quijandría környezetvédelmi miniszterhelyettes kizárta.

A helyi hatóságok korábban azt tanácsolták a lakosságnak, hogy maradjanak távol a strandoktól, és lehetőleg ne egyenek halat, súlyos csapást mérve ezzel a turizmusra. Quijandría ugyanakkor kijelentette, hogy a halakkal nincs gond, tengeri vírusfertőzés nem áll fenn. Ezért a tengeri állatok biztonsággal fogyaszthatók. Az ország északi részétől a fővárosig, Limáig minden nap állati tetemek százait gyűjtik be és égetik el a partokon.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. medve 2012 máj 14. 09:47  
ad 1. nem kötelező multiban vásárolni, még akkor sem, ha sokkal inkább követhető az áru útja, mint a hazai "élelmiszerláncoknál", ad 2. a madarak valószínű bebukták ezt a nyarat, de a zajkeltő technikákon érdemes lenne elgondolkodni, az ellen viszonylag könnyű lenne tenni...
 1. Bunny 2012 máj 13. 19:07  
Asszem nemsokára igen olcsó tengeri árú érkezik a hazai multikhoz.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Chrisoula K Wreck (Marcus)

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés