»» ««

Összeállt a kép

Tudomány

A rétegvíz kiaknázása miatt is nő a tengerszint.

Japán kutatóknak feltehetően sikerült megtalálniuk a kirakós utolsó darabját, ami a tengerszint emelkedésének okait illeti: e szerint az elmúlt évtizedekben jellemző trend nem csupán az óceánok felmelegedés okozta hőtágulásának köszönhető, hanem csaknem ugyanakkora mértékben a rétegvíz túlzott használatának is.

A vizet földalatti folyókból, tavakból vagy más tározókból szívják ki, amely így az óceánokba jut, míg a rétegvíz nem töltődik fel újra - írták Yadu Pokhrel, a Tokiói Egyetem kutatója és munkatársai a Nature Geoscience című szaklapban a Der Standard internetes kiadásának ismertetése szerint.

Az apálykor, illetve dagálykor jellemző vízszintek mérése alapján igazolt, hogy a tengerszint 1961 és 2003 között átlagosan évi 1,8 milliméterrel emelkedett. A 2007-ben megjelent klímajelentés szerint elsősorban az óceánoknak a globális felmelegedés okozta hőtágulása, valamint a grönlandi, illetve antarktiszi gleccserek és jégsapkák olvadása tehető ezért felelőssé. Ugyanakkor mindezek a hatások összességében csak 1,1 milliméteres emelkedést idéznek elő. Hogy honnan ered a maradék 0,7 milliméter, eddig rejtély volt. A japán kutatók szerint a rétegvíz túlzott kiaknázása és a vízhasználat egyéb, nem fenntartható módjai állhatnak a háttérben, tehát mindenképp az ember okolható a jelenlegi tengerszint-emelkedésért.

A növekedés mértéke több százmillió tengerparton, illetve szigeteken lakó ember számára létkérdés. Nekik már minimális mértékű emelkedés is drámai következményeket vonhat maga után, amennyiben évről évre ismétlődik.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. hopposztkopp 2012 máj 27. 21:35  
Már ismét tudósok és kutatók mondtak v.mit, amit egy amerikai farmer fejből kiszámolt volna. Merthogy harminc éve még 16 méterről szívta a vizet az öntözéshez, ma 160 méterről. A gabona akkor is u.annyiba került, csak a traktorok ára ment fel a szászszorosára. Ez a nagyobb gond. Azután ott van a közömbösség is, mondván ugyan mit termel egy szigetlakó vagy egy partonélő homoktúró? - Néhány százmillió ember sorsa az összes többit nem érinti. 185 méteren lakom, amíg az Adriára, nem hajóval kell járnom, addig emelkedjen csak az a szint. Bánná a fene ha a kopár Alföldön egy fenenagy tenger lenne.
 4. Bunny 2012 máj 25. 13:18  
Jut eszembe 42, asszem ma kell torcsivel setalni!
 3. Káplán 2012 máj 25. 09:38  
Fizikából egyes. Leülhetsz.
 2. VasMacska 2012 máj 25. 08:30  
Megmondom én neked, pont negyvenkettőt!
Tessék szives nekem megmondani, hogy mekkora a hibahatár a tenger  vízszintjének mérésekor?  
Nekem az az 1,8 mm átlagos eltérés 42 év alatt, elég kicsinek tűnik. Meg is néztem egy vonalzón, igaz ott 2 mm-et tudtam csak szemrevételezni, de nekem az a 0,2 mm még bőven belefér a hibahatáromba...
Yadu Pokhrel
nem a brit tudós-képzésében vett részt véletlenül?

És mielőtt ő kapja a Nobel díjat, sietve közzéteszem, hogy a környezetváltozás bekövetkezéséért szerintem túlnyomó részben az ember felelős. Hátha rólam sem feledkeznek meg a jelölő bizottságban. Sőt élesen vitába szállnék a brit tudósokkal, akik a szarvasmarhákat okolják. :)
 1. Bunny 2012 máj 25. 08:20  
Hány évet agyalhattak azon mire rájöttek, hogy ami a föld alatt volt tárolva és a légkörbe kerül mert onnan felhozzuk, az rövid távon hozzáadódik a felszíni dolgokhoz? Remélem Nobel díjat is adnak érte, LOL :)

Merülőhelyek

Sha´ab Rumi, South Plato

Sudan

11/15 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 48m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa delfin teknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés