»» ««

Óvják a múlt értékeit

Egyéb

Kína védi a tenger mélyén fekvő kulturális értékeit a vitatott hovatartozású területeken.

Kína felügyeleti állomást létesít a Dél-kínai-tengeren, hogy elősegítse a tengerfenéken található kulturális értékek védelmét a vitatott hovatartozású, de kínai ellenőrzés alatt lévő Hszisa- (Xisha) szigetek környékén - ismertette a Hajnan (Hainan) tartományi döntést pénteken a kínai média.

Az állomáson geológiai információs rendszert fognak üzemeltetni, és olyan műszaki berendezéseket helyeznek el, amelyek lehetővé teszik a környező vizek távvezérlésű műholdas és videómegfigyelését - számolt be a tervekről Vang Ji-ping (Wang Yiping), a legdélibb kínai tartomány kulturális ereklyék védelmével foglalkozó hivatalának igazgatója. Vang azt mondta, a térségben különleges víz alatti zónák kialakítását tervezik azokon a helyszíneken, ahol fennáll a tengerfenéken nyugvó értékek jogtalan eltulajdonításának veszélye.

A Vietnám által szintén magának követelt Hszisa-szigeteket, közismertebb nevükön a Paracell-szigeteket körülbelül negyven kisebb sziget, homokpad és sziklazátony alkotja. 330 kilométerre délkeletre fekszenek Hajnantól. A régmúlt időkben ezen a környéken, a tengeri selyemút vonalán sok kínai kereskedelmi hajó futott zátonyra, borult fel, kapott léket és süllyedt el.

Az egykor Délkelet-Ázsiába, Indiába és Közel-Kelet irányába tartó hajók a tenger mélyén értékes kincseket, kulturális emlékeket őriznek, amelyeket Kína "víz alatti történelmi helyeknek" nevez. A Dél-kínai-tengeren eddig 124 ilyen helyszínt határoztak meg. Ezekből 48-nak a tavalyi ellenőrzése során megállapították, hogy 26 lelőhelyet ismeretlen tolvajok már megkárosítottak. A területileg illetékes kelet-hajnani Tanmen város rendőrsége eddig csaknem 2000 antik tárgyat kobzott el illetéktelenektől.

Az évszázadokkal ezelőtt mélybe merült hajótestek maradványaiból többségükben porcelánokat, arany, ezüst és bronz tárgyakat hoztak a felszínre kincsvadászok. Az illegális kincskeresők nem válogatnak az eszközökben, a feltáráshoz nemritkán robbanóanyagot is használnak. Hajnan tartomány egy hete jelentette be azt is, hogy megkezdte az ugyancsak dél-kínai-tengeri vitatott hovatartozású Huangjan- (Huangyan) sziget, valamint a Junghszing- (Yongxing) sziget és a Jüngsu (Yungshu) zátony tengeri környezetére, időjárására vonatkozó előrejelzések rendszeres közzétételét. A lépés egyértelműen a szigetek, tengeri területek Kínához tartozásának legitimációját szolgálta.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. medve 2012 jún 25. 11:17  
hát igen, kínára érdemes odafigyelni. lassan, de biztosan őröl...

Merülőhelyek

Sha´ab Suadi, Blue Belt / Toyota Wreck

Sudan

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 61m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés