»» ««

Agresszívvé válnak a lazacok az algaméregtől

Tudomány

Érdekes eredményekre jutott egy kutatócsoport.

Gyakrabban válnak agresszívvá azok a lazacok, amelyek bizonyos algák által termelt mérgekkel érintkeznek, sőt úszásuk is eltér a normálistól: elvesztik egyensúlyérzéküket vagy céltalanul bolyonganak - derítette ki egy norvég kutató. Az algamérgek az emberre is káros hatással lehetnek, például ha olyan kagylót fogyasztunk, amelyben felgyűltek.

Marit Bakke, a Norvégiai Állatorvosi Egyetem kutatója három biológiai idegméreg hatását vizsgálta: a saxitoxinét, a brevetoxinét és a domoinsavét. Ezeket különböző koncentrációkban adta az egyes akváriumok vizéhez, vagy közvetlenül befecskendezte a halakba - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása.

A saxitoxin vagy domoinsav alkalmazásakor a halak gyakrabban reagáltak agresszívan egy fajtárs akváriumba helyezésére, mint korábban. A teljes bizonyosság érdekében azonban további kutatásokra van szükség - írta Bakke a jelentésében. Mindhárom méreg az úszást befolyásolta negatívan. A saxitoxin az egyensúlyérzékre volt hatással, a halak magasabb légzésfrekvenciával az akvárium fenekén feküdtek. A domoinsav fokozta aktivitásukat, a halak fordított irányban úsztak, időnként kanyarokat tettek meg, szájukat tágra nyitották. A brevetoxin az úszást csak mérsékelten befolyásolta, például csökkentette az aktivitást.

A saxitoxint a planktonban előforduló algák termelik. Mivel a kagylók a planktonnal táplálkoznak, a méreg felgyűlhet a szervezetükben, és így az emberhez is eljuthat. Jellemző tünetek a rosszullét, hányás és hasmenés, érzékelési zavarok és légzésbénulás. Bakke szerint világszerte évente 2000 esetet jegyeznek fel, és az érintettek 15 százaléka meghal. A brevetoxint szintén algák állítják elő. Amennyiben túlzottan elszaporodnak az algák, és vöröses szőnyegeket képeznek, tömeges halpusztulás lehet a következménye. A táplálékláncon keresztül - kagylók, halak, rákok - ezek a mérgek is eljutnak az emberhez, jellemzően a nyálkahártyák és a légutak irritációját okozzák. A domoinsavmérgezés jellemző tünetei a hányás és hasmenés, de zavartság, emlékezetkiesés és görcsök is jelentkezhetnek. A toxin szennyezett kagylókkal juthat az emberi szervezetbe, bizonyos tengeri vörösmoszatok és kovamoszatok termelik.

Az eddig ismert algafajok mintegy egyötöde képes káros algavirágzást előidézni, míg csupán egy-két százalékuk termel toxinokat - írta Bakke. Leginkább a halfarmok állatait veszélyeztetik, mivel azok nem tudnak elúszni a mérgek elől. Többször fordult már elő algatoxin okozta tömeges pusztulás ezekben a létesítményekben.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. nlq 2012 júl 11. 12:38  
ez a cikk olyan mint az a youtube-os video, amikor egy vezeton bemutatjak, milyan hatása van rá a különböző drogoknak :)
 3. hopposztkopp 2012 júl 10. 09:01  
Az ember is rengeteg féle-fajta méreggel gyógyítgatja a bajait. Jóformán csak azzal. Aztán lesz aki agresszívvé , lesz aki csendes bolondá válik. Szinte u.attól a méregtől.
Feladat: megkeresni a mérgek ellenmérgét. Ami másképpen méreg.
 2. Bunny 2012 júl 10. 08:44  
Nem tudom ki szereti a sushit, én ha nem is megőrülök érte, de kedvelem. És szoktunk is csinálni, mert amúgy nem túl bonyolult. A külseje alga lappal van borítva, és a csomagolásán rajta van, hogy ... hát nem emléxem a pontos mennyiségre, de valami nem túl sok a javasolt napi mennyiség, talán egy vagy két lap? Szóval lehet benne valami.
 1. Luciferin 2012 júl 10. 07:49  
Az algatoxinok elég érdekes téma. Mayarországon is van kutatóműhely ami ezzel foglalkozik. Csak érdekesség képpen jegyzem meg, hogy egyes algatoxinok kikristályosítva mérgezőbbek mint a kristályos kobraméreg. Állítólag nálunk a Kis-Balatonban volt már az algák rovására írható halpusztulás. Amúgy a tengerekben tömeges delfinpusztulásokról is gondolták már azt, hogy okként az alga toxinok is szóbajöhetnek.

Merülőhelyek

Um El Faroud Wreck

Malta

3/6 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) nehéz körülmények
max: 34m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésroncs merülésmesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés