»» ««

Leszavazott bálnamenhely

Környezetvédelem

Nem lesz bálnamenhely az Atlanti-óceán déli térsége.

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) Panamavárosban folyó éves közgyűlésének résztvevői leszavazták a latin-amerikai országok azon kezdeményezését, hogy nyilvánítsák bálnamenhellyé az Atlanti-óceán déli térségét.

A javaslat előterjesztői azzal érveltek, hogy egy ilyen menhely segítené a faj fennmaradását és a bálnaleseket is. A résztvevők több mint fele támogatta a javaslatot, de elfogadásához háromnegyedes többségre lett volna szükség - jelentette a BBC hírportálján (bbc.co.uk).

"Hisszük, hogy a menhely nagyon fontos kezdeményezés annak érdekében, hogy biztosítsuk a bálnák védelmét az egész dél-atlanti térségében, elősegítsük, hogy az állatokat ne gyilkolják le, és hasznos kutatások folyjanak a bálnák megőrzése érdekében" - nyilatkozta Marcos Pinta Gama, Brazília biztosa a tanácsban. "A bálnales és az ökoturizmus egyre fontosabb iparágakká válnak a helyi közösségek életében. Számos országban, köztük Brazíliában ezek a tevékenységek bevételi forrásokat jelentenek a helyi közösségeknek" - hangsúlyozta.

A javaslat a teljes dél-atlanti térségre kiterjesztette volna a menhelyet - az Egyenlítőtől délre, Afrika nyugati partjaitól egészen Dél-Amerika keleti partjaiig. Ha elfogadták volna, ez lett volna a harmadik bálnamenhely, amelyet a nemzetközi bizottság létrehozott, az egyik az Indiai-óceánon, a másik az Antarktiszt ölelő Déli-óceánon van.

A javaslat ellenzői azzal érveltek, hogy a térségbeli országok, mint például Argentína, Uruguay és Brazília azt csinálnak a part menti vizeiken - ahol bálnales is folyik -, amit akarnak, és a térségben egyáltalán nem folyik bálnavadászat. Az egyik legjelentősebb, bálnavadászattal foglalkozó ország, Japán szerint mivel globális moratórium van a kereskedelemi célú bálnavadászatra, nincs szükség újabb menhely létrehozására.

[ MTI ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Eel Garden

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) könnyű körülmények
max: 23m, látótáv: 25m felett

parti merülészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés