»» ««

Változhatnak a kínai bankettek

Környezetvédelem

Eltűnhet az állami ünnepségekről a cápauszony-leves, de a döntést egyelőre elodázták.

Évente cápák millióinak életébe kerülő fényűzés az, hogy a jelentősebb kínai rendezvényeken cápauszony-levest szolgálnak fel. A kereslet még mindig óriási a gyorsan gazdagodó ázsiai országban, a világon kifogott cápák uszonyainak túlnyomó többsége Kínában köt ki. A nyugati országok közül egyre több tiltja be ezt a levest, de Kínában egyelőre még minden pénzt megadnak az uszonyokért. Többen folytatnak kampányt az országban, többek között az NBA-sztár Yao Ming is, de a lépések közül az egyik legjelentősebbet pár hete jelentették be.

Kínai képviselők ugyanis a veszélyeztetett cápák megvédése érdekében a parlament elé terjesztették javaslatukat, miszerint az állami ünnepségeken a jövőben ne legyen rajta a menün a cápauszony-leves. A köztudott tényekkel indokolták a felvetést: közel 100 millió cápát mészárolnak le évente, és a termékek 95 százalékának végállomása Kína. Az olyan civil szervezetek, mint a Hong Kong Shark Foundation, üdvözölték a felvetést, és gyors lépések megtételére sürgették a kormányzatot.

Az viszont felháborította a kínai bloggereket, hogy a kormány nem azonnal, hanem valamikor három éven belül hozna végleges döntést. Vannak, akik szerint ennyi idő elég lesz arra, hogy tényleg kihaljon néhány cápafaj. Másokat az bőszített fel, hogy a szegények szerény ételeken tengődnek, míg a képviselők és a hivatalnokok a köz pénzén méregdrága ínyencségeket esznek továbbra is- a cápauszony-leves ugyanis az alapanyag ára miatt igazi luxuscikk. Tehát az állami szféra egyelőre késlekedik, de a vendéglátásban dolgozók közül mind többen maguk veszik le az étlapról ezt a levest, mert a fiatalok körében egyre kevésbé népszerű étel, és többet nyernek a bevételnél azzal, ha imázsukat a környezettudatossággal kapcsolják össze. Így a jövőben több luxushotelben már hiába keresi bárki is ezt az ínyencséget, tehát hosszú távon a szemlélet átformálódása hozhatja el a kívánt eredményt. A folyamatnak viszont kétségkívül nagy lökést adhatna a közszféra önkorlátozása.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Carnatic Wreck

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelymantarája teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés