»» ««

Cápauszonyt akarnak a szakácsok

Egyéb

A védelemre szoruló ragadozók kereskedelmének tiltása étteremtulajdonosokat háborított fel.

Kalifornia államban még 2011-ben hoztak törvény a viták kereszttüzében álló cápauszony-kereskedelemről. Noha a törvény a tiltásról még nem lépett életbe, San Francisco Chinatown városrészében máris tiltakoznak a szakácsok és a halkereskedők, ebben a negyedben ugyanis ma is népszerű étel a cápauszony-leves. A nem különösebben ízletes, hagyományos ázsai étel egy tányérjáét akár 50 dollárt is elkérnek, ugyanis az alapanyag is nagyon drága.

Ám a problémát az jelenti, hogy a kínaiak körében kedvelt leves előállítása érdekében milliószámra mészárolják le a cápákat, ráadásul azoknak csak az uszonyaikat vágják le, az állat testét egyszerűen visszadobják a tengerbe. A WildAid nevű szervezet San Franciscóban van bejegyezve, de nem csak Kaliforniában védik a cápákat, lobbiztak azért is, hogy Kínában se legyen az állami ünnepségek étlapján ez a leves. Mondani sem kell, a kaliforniai tiltás életbe léptetését is sürgették, és a példát más államok is követték. A cápauszony-kereskedelem sok millió dollárt megmozgató üzletág, de ha elfogynak a cápák, többé soha, senki nem fog keresni egy vasat sem, és a tenger élővilágára is káros hatása lesz a ragadozók eltűnésének.

Az érintett éttermeket üzemeltetők viszont háborognak. Az egyik halkereskedő pedig azért panaszkodott, mert eddig megengedte neki a törvény azt, hogy a teljes állatot kifogják, és az uszonyt utólag levágva értékesítsék külön a legértékesebb testrészt, de mostantól ez is tilos lesz. A kereskedő úgy véli, ezzel csak azt érik el, hogy erőre kap a cápauszonyok feketepiaca. A közvélemény viszont a cápák oldalán áll, és olyan hírességek is támogatják a ragadozók védelmét, mint Leonardo DiCaprio vagy Yao Ming. A kínai kisebbség bizonyos képviselői szerint itt egyáltalán nem a cápák védelme a lényeg, hanem róluk, mint kisebbségről, akikből bűnbakot csinálnak a levesük miatt. A törvényhozók szerint erről szó sincs, egyszerűen tenni kellett valamit. A termékek eredetét nyomon követni képtelenség, tehát egyszerűbb betiltani a kereskedelmet úgy, ahogy van. A szakácsok mindenesetre lépéskényszerben vannak, és néhányan máris új megoldásokkal kísérleteznek, más összetevőkkel helyettesítik a veszélyeztetett állatok uszonyát.

[ pri.org ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Zenobia wreck

Cyprus

7/7 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 41m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés