»» ««

Túlságosan kíváncsi cápa

Külföld

Egy búvárcsoport tagjai igencsak megijedtek, amikor nem tágított mellőlük egy nagy fehér cápa.

A búvárokra frászt hozó találkozásra Nyugat-Ausztráliában került sor, amikor egy mélymerülésre készültek. 37 méteres mélységben volt egy oktató és hat búvár (némelyikük elektromos cápariasztót is vitt magával), amikor felfigyeltek a jellegzetes sziluettre: egy 4,5 méteres nagy fehér cápa jelent meg az orruk előtt. A csoport egyik tagja, a 18 éve búvárkodó Darrell Pillage először talán még azt hitte, hogy nagy élmény lesz a búvároknak a cápás merülés, és két képet készített is a körülöttük köröző ragadozóról.

Ám ekkor a tapasztalt búvárnak feltűnt, hogy a cápa nem tágít, továbbra is folyamatosan ott köröz mellettük. A vezető ezek után úgy döntött, hogy jobb lenne a felszínre menni, mielőtt baj történik. Jelzett a csoport a tagjainak, hogy a nagy cápa miatt inkább szakítsák félbe a merülést, együtt úsztak a hajó horgonyához, és együtt emelkedtek fel a kötél mellett, majd biztonságosan értek mind felszínt.

Pillage arról mesélt, hogy eddig is találkozott már cápákkal, de ezek mind gyorsan továbbálltak a búvárok láttán. A mostani eset egészen más volt. Eleinte más fajra gondolt, de ahogy a cápa közeledett, egyre nagyobb és nagyobb lett, és hirtelen ráébredtek, ez bizony egy nagy fehér. Olyan közel volt hozzájuk, hogy majdhogynem hozzá is lehetett volna érni. Amikor körözni kezdett, már veszélyesebb lett a helyzet, és mindenkinek felszaladt a pulzusa. A rutinos búvár hálát adott a sorsnak, amiért ezen a napon nem egyedül merült, mint ahogy az gyakran előfordult. Úgy érzi, hogy ha magányosan kellett volna szembenéznie a cápával, akkor ez a merülés sokkal rosszabbul is végződhetett volna.

A csoporttal levő oktató, Callum Girvan úgy véli, a cápa nem viselkedett agresszíven, és szerencsére egy búvár sem esett pánikba, miközben a hajóhoz emelkedtek egy bő negyedóra alatt. Girvan szerint a cápa azért lehetett a térségben, mert bálnák is voltak a közelben. Ám azt még az oktató is elismeri, hogy igencsak méretes "szörnyeteggel" hozta össze a sors, és még neki is gyorsabban vert a szíve- persze így is nagy élmény volt ez a merülés.

[ au.news.yahoo.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Bunny 2012 aug 25. 09:35  
Saját tapasztalatból állíthatom egy túlságosan kíváncsi cápától akkor is felszalad a pulzus, ha nem naffehér. Be is csatoltam az ominózus esetről a cikket a kapcsolódó írásokban, van benne videó is.

Merülőhelyek

Magic Point

Australia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa nagy rája egyéb tengeri emlős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés