»» ««

Eredményes túlhalászat

Egyéb

A kampányoknak és akcióknak köszönhetően a Karib-térségben sikerült visszaszorítani a tűzhalakat.

Az egész Karib-térségben komoly aggodalmat okoz a tűzhalak elszaporodása. Az invazív faj egyedei megtizedelik a halakat, és nincs természetes ellenségük. Ezért elég sok helyen próbálkoznak valamiféle módon tenni a terjedésük ellen. Nemrég a Kajmán-szigetekre látogatott egy szakértő, aki a Holland Antillákhoz tartozó Bonaire szigetén szerzett tapasztalatait osztotta meg.

Fernando Simal szerint a koncentrált és jól szervezett erőfeszítések arra irányulnak, hogy az egész sziget mentén bevonják a helyi és az ide látogató búvárokat a tűzhalvadászatba, sőt, még a szigonypuskával merülést is megengedték annak érdekében, hogy minél többet ejtsenek el belőlük. A szakember elmondta, hogy jó összehasonlítási alapot jelent az, hogy a szomszédos, hasonló adottságú Curacao szigetén később kezdtek el komolyabban foglalkozni a problémával. Az eredmények szerint Bonaire közelében egyértelműen kevesebb tűzhal él, amik ráadásul kisebbek is. A túlhalászat, amiről eddig más tapasztalatok kapcsán tudták, hogy csökkentheti bizonyos halak állományát, most tudatosan használt eszközzé vált a tűzhalak elleni harcban.

A tűzhalakat ízletes fogásként is reklámozzák Bonaire-en, és van is irántuk kereslet. Mivel a búvárok szigonypuskával is vadászhatnak rájuk, egyre többen lövik ki őket, akik így pénzt is kereshetnek. Ennek köszönhető, hogy azonos nagyságú területen fele annyi él belőlük, mint Curacao vizeiben. A Kajmán-szigeteken is látnak némi változást az intenzív kampányoknak és tűzhalfogó versenyeknek köszönhetően, de szakemberek rámutatnak, az eredmények megtévesztőek, mert a búvárok által ritkán látogatott helyeken még most is sok van belőlük. Más eszközöket is be kell tehát vetni a megnyugtató eredmények elérése érdekében.

[ www.caymannewsservice.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Perije Zvezda / Toll Csillag

Croatia (Hrvatska)

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 51m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés