»» ««

Mészárlás a paradicsomban

Környezetvédelem

Védett cápákat és teknőst grilleztek a Maldív-szigeteken.

A Baa Atoll UNESCO bioszféra rezervátumban dolgozó tengerbiológus tette a megdöbbentő felfedezést. A lakatlan Funadhoo sziget egyike a 14 különlegesen kezelt helynek, ahol a tojásrakó teknősök védelmet élveznek. Sylvia Jageroos augusztus végén itt vett részt egy szemétszedési akcióban helyiek társaságában. Nagyon sok beszakadt hálót, hulladékot, szemetet szedtek össze, ezek között sok volt a műanyagpalack és az üdítősdoboz. Tovább haladva pedig döbbenetes látvány tárult a szemük elé: egy nagyjából méteres teknős maradványait és fiatal cápákat találtak a még füstölgő barbecue-n. A helyszínen sok feltört tojást is találtak.

A biológus sznorkellel beúszott tengerbe, ahol a teknős fejét is megtalálta. A grillen talált cápákat is megvizsgálták, újszülött citromcápák voltak, nagyjából 50-60 centisek. A húst már megették róluk azok, akik a mészárlásért felelősek voltak. A biológus véleménye szerint valószínűleg először a teknőst ejtették el, és a vízbe dobált darabokkal csalogatták a sekély vízbe a cápákat, amiket aztán kifogtak és megettek.

A Maldív-szigetek 2009 óta a világon a második cápamenedéknek számítanak. Az esetről beszámoló biológus elmondta, mennyire elkeserítette a látvány, hogy egy szigorúan veszélyeztetett faj fiatal egyedeit grillrácson látja viszont. Emellett a teknősök is védettek az országban, a bioszféra rezervátumban pedig különösen. Ezeken a helyeken a teknősök tojásai is védettek. Sajnos állítólag egyáltalán nem egyedi eset, hogy az éj leple alatt lopóznak a szigetekre bűnözők, hogy felkutassák a tojásrakó helyeket. Ezért néhány helyen már biztonsági őröket kellett alkalmazni.

[ minivannews.com nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Car Cemetery

United Arab Emirates

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 15m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés