»» ««

Harc a tengeri erőforrásokért

Egyéb

A tengerfenéken folytatódhat a kínai-japán területi vita.

Japán sajtóhírek szerint a kelet-kínai-tengeri gazdasági övezetek, illetve a kontinentális talapzat kijelölése kapcsán feszülhet egymásnak szigetvitájuk folytatásaként Peking és Tokió az ENSZ előtt.

A Yomiuri Simbun japán napilap hétfői híre szerint a szigetország tiltakozni fog az ENSZ-nél, ha Kína benyújtja a kelet-kínai-tengeri kontinentális talapzatra vonatkozó igényét a nemzetközi szervezet illetékes bizottságának. Peking egy héttel ezelőtt kilátásba helyezte, hogy gyakorlatilag a teljes Kelet-kínai-tengerre kiterjedő, egészen a japán Okinava-szigetek partjáig húzódó kontinentális talapzatra igényt nyújt be a nemzetközi szervezetnek. A lépés a lap szerint "megtorlásnak" tekinthető, amiért Tokió állami kézbe vette a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü (Diaoyu) néven ismert szigetcsoport három tagját. A kínai igény a vitatott szigeteket is magában foglalja.

Tokió a lap információi szerint arra fog hivatkozni, hogy az ENSZ Kontinentális Talapzatok Határáért Felelős Bizottsága nem dönthet a kérdésben, mivel arról viták esetén a nemzetközi Tengerjogi Egyezmény értelmében a szemben álló feleknek kell megállapodniuk. A japán kormány Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz is tiltakozást fog eljuttatni, amiért Kína saját területének nevezte a Szenkaku-szigeteket egy, a bizottsághoz beadott térképen. Japán álláspontja szerint a két ország gazdasági övezeteinek határát partjaiktól egyenlő távolságban kell kijelölni.

Az ENSZ Tengerjogi Egyezménye szerint egy tengerparttal rendelkező országot a partvonalától számítva 200 tengeri mérföldes (370 kilométeres) kizárólagos gazdasági övezetet illet meg, amely területen rendelkezhet a tengeri erőforrások kiaknázása felett. Ugyanakkor ha egy ország bizonyítani tudja, hogy kontinentális talapzata túlnyúlik ezen a távolságon, úgy maximum 350 tengeri mérföldes (650 kilométeres) szélességben formálhat igényt a tengerfenék kiaknázására. Ehhez bizonyítania kell az ENSZ-bizottság előtt, hogy a tengerfenék szárazföldi területének természetes meghosszabbodása. A Kelet-kínai-tenger legszélesebb pontján is csak 360 tengeri mérföld széles. Kína és Japán hosszú ideje vitázik a tengeri határ kijelöléséről, eddig azonban egyik fél sem fordult az ENSZ-hez.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. medve 2012 sze 25. 16:34  
kezdődik élesben. lassan kimutatja kína a foga sárgáját...

Merülőhelyek

El Bells

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés