»» ««

Különös kifogás

Egyéb

Egy emlékművet ért a szexizmus vádja az Egyesült Államokban.

Egy emlékművel szeretnének az ötletgazdák tisztelegeni a haditengerészet, a parti őrség, a tengerészgyalogság és a hadsereg búvárainak munkája előtt, ám annak nevét kritika érte. A "The Man in the Sea Memorial Monument" ugyanis pontos fordításban "Férfi a vízben emlékművet" jelent, ami egy nyugalmazott katonai búvár hölgy szerint nem veszi figyelembe, hogy nők is szolgáltak és szolgálnak búvárként. Darlene Iskra parancsnok egyike volt a Naval School of Diving and Salvage első női végzőseinek, és éppen ezért maga is támogatja az emlékmű állításának gondolatát. Aztán amikor a névre gondolt, beugrott neki, ez bizony nem valamennyi katonai búvárról szól, csak a férfiakról.

Jeff West, az emlékmű egyik támogatója szerint a terv egyfajta főhajtás a búvárok munkája előtt. A Man-in-the-Sea program nagy eredményeket hozott a hidegháború idején, a búvárok nagyobb mélységekbe jutottak mint bármikor korábban, de sok új ismeretet szereztek a dekompresszióról és más élettani jelenségekről, vagy az akusztikáról. West szerint ez számít azóta is a leginkább innovatív programnak a búvárkodás területén. Amit akkor felfedeztek, azt ma is nap mint nap alkalmazzák.

Darlene Iskra jelezte, kritikája a saját véleménye, nem valamennyi női búvár képviseletében szólalt meg. Az emlékmű felállítását tervező nonprofit szervezet vezetője mindenesetre azt állítja, egyelőre nem tervezik a név megváltoztatását. Hét éve dolgoznak már a terven, és ez az első ilyen észrevétel. Ken Dreger szeretné, ha ezek után jó lenne, ha a hölgyek közül másik is megszólalnának az ügyben. Iskra maga sem vádolja kifejezett szexizmussal az ötletgazdákat, egyszerűen csak úgy véli, valahogy mindig így alakulnak a dolgok: az elnevezések nem utalnak a férfiakhoz hasonló erőfeszítéseket tevő nőkre. ő mindenesetre jobbnak találná a The Divers Memorial Monument nevet, ami mindenkire vonatkozhatna.

Jelenleg a haditengerészet adatai szerint az 1270 aktív búvárból 7 nő szolgál a kötelékükben. A nők általában már a kiképzés kezdetén kiestek, hiszen nem bírták el a nehéz felszerelést. Az első nehézbúvár felszerelésre kiképzett nő Donna Tobias volt, aki 1975-ben végzett a Deep Sea Diving School-ban. Neki szinte még duplán kellett bizonyítania alkalmasságát. Iskra 1980-ban végzett, tehát pontosan ismeri a kihívásokat amik egy búvár előtt állnak. Az emlékmű felállítása egyébként egy éve késik, mert jóváhagyásra várnak. Az emlékmű központi alakja egy rézsisakos búvár lesz, akinek viszont arca rejtve marad, lehet fehér vagy fekete, nő vagy férfi, árulta el Jeff West, aki azt mondja, eszük ágában sem volt kizárni senkit. Az emlékmű felállítását kizárólag magánadományokból fedezik.

[ dailyrecord.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. Káplán 2012 okt 04. 15:19  
Ez igaz, sőt az ellenkezője is.
 4. PDIC 2012 okt 04. 09:58  
Ez igaz, sőt az ellenkezője is.
A sírós dolgot viszont továbbra sem érted. Szerintem. :-)
 3. Káplán 2012 okt 04. 07:49  
Nőkkel kapcsolatban bármi igaz lehet. Sőt, az ellenkezője is.
 2. PDIC 2012 okt 03. 19:39  
Ez a Darlene biztos nem annyira sírós, így lehet, hogy nem igaz. :-)
 1. Káplán 2012 okt 03. 16:03  

Merülőhelyek

Fishhead

Maldives

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés