»» ««

Újjáépítés helyett bálnavadászat

Egyéb

Vizsgálat indul az újjáépítési pénzekkel kapcsolatos visszaélések miatt.

Vizsgálatot indít a japán parlament egyik bizottsága a tavaly márciusi földrengés és szökőár okozta pusztítás helyreállítására elkülönített pénzekkel kapcsolatos visszaélések ügyében - írta a Mainichi Simbun című japán napilap csütörtökön.

Az újság szerint fény derült ugyanis arra, hogy az összegek egy részét egyes minisztériumok az újjáépítéssel összeegyeztethetetlen beruházásokra költötték el. Az újjáépítésre szánt pénzek egy részét hivatalosan katasztrófavédelmi beruházásokra csoportosították át. Ugyanakkor az átcsoportosított összegekből finanszírozott tételek között szerepelnek olyan kiadások is, mint például a japán bálnavadász-flotta védelmének megerősítése a Sea Shepherd radikális környezetvédő szervezet támadásaival szemben, vagy a katasztrófa sújtotta területektől több mint 2000 kilométerre található Okinava prefektúra autópálya-hálózatának fejlesztése.

A mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és halászati minisztérium képviselője a kormány munkájának felügyeletével megbízott parlamenti bizottsága előtt azzal indokolta a bálnavadászok védelmének finanszírozását, hogy a lépés elengedhetetlen a katasztrófa által érintett régió halászati iparának fellendítéséhez. A földművelési, területfejlesztési, közlekedési és turisztikai minisztérium pedig azzal érvelt a zárt ajtók mögött lezajlott meghallgatáson, hogy az okinavai autópálya-építést eddig is a katasztrófavédelmi keretből fedezték - értesült a Mainichi. A bizottság nem fogadta el a minisztériumok magyarázatait, ezért összesen nyolc projekttel kapcsolatban indít vizsgálatot.

Hirano Tacuo, a földrengés utáni újjáépítés minisztere már jelenleg is vizsgálódik az ügyben, amely különösen azért keltett közfelháborodást, mert a helyreállítási beruházásokra elkülönített pénzeket elsősorban az önkormányzatok által kivetett különadókon keresztül gyűjtötte be a kormány. A kabinetet azért is bírálatok érték, mert a katasztrófa sújtotta régiókon kívül eső cégeknek és településeknek is jutatott a keretből. A kormányzat mintegy 19 ezer milliárd jent szán az újjáépítésre, amelyből idén ezermilliárdot különítettek el katasztrófavédelemi beruházásokra, a jövő évre pedig 940 milliárdot igényeltek ilyen feladatokra különböző kormányszervek és minisztériumok.

A lap értesülései szerint a nyolc vizsgált projekten túl további furcsa tételek is szerepelnek az újjáépítési beruházások között. Az oktatási, kulturális, sport, tudomány és technológiai minisztérium például 4,2 ezer milliárd jent különített el a nukleáris fúziót kutató létesítmények kialakítására. A minisztérium egy tisztviselőjének indoklása szerint az Aomori és Ibaraki prefektúrákban tervezett beruházásokra azért van szükség, hogy a térség "technológiai innovációs gócponttá" válhasson.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tobia Hamra

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés