»» ««

Felsült cápariasztó

Külföld

Az elektronikus eszközök tesztje során az derült ki, nem mindig hasznos a cápák ellen a méregdrága berendezés.

Noha éves szinten nem sok cápatámadás történik, az ilyen esetek mindig nagy nyilvánosságot kapnak. Az időnként tragikus kimenetelű balesetek után vannak akik a cápákat hibáztatják, a reálisan gondolkodók viszont megpróbálnak a balesetek megelőzésére koncentrálni. Ilyenkor kerülnek szóba a különböző elven működő elektronikus cápariasztó eszközök, de sokan szkeptikusak velük kapcsolatban.

Ezek után a közelmúltban került sor egy kísérletre, amiben hatósági szakemberek próbálták ki a kereskedelemben forgalmazott cápariasztókat, amelyek ára nagyjából 800 dollár. A legfontosabb megállapítás az volt, hogy a fókaformájú csalit elkerülték ugyan a cápák ha azok cápariasztóval voltak felszerelve, de amint csaliztak, a cápák egyáltalán nem törődtek azzal, hogy őket riasztó erőteret gerjeszt az eszköz.


A tesztekről készült videót először nem akarták nyilvánosságra hozni, de később mégis erre kényszerültek. A Dél-Ausztráliában és Dél-Afrikában készített felvételek szerint a cápák elragadják a csalit, sőt, egyenesen a riasztónak úsznak. A tudósok azt állítják, azért nem akarták a képeket megmutatni a nagyközönségnek, mert attól tartottak, hogy a nézők félreértelmezik a látottakat. A csalizás nem olyan körülményeket teremt, mint amikor egy ember úszik a vízben, állítják. MIndenesetre ha csalit tettek ki, akkor a cápák ugyanolyan arányban ettek belőle, függetlenül attól hogy az eszköz be volt-e kapcsolva vagy sem.

A felvételek kiadásáért küzdő Robert Brokenshire azt mondta, azért akarta hogy mindenki lássa ezeket, mert sok búvár használ ilyen eszközt a nagyvilágban. Fel akarta rá hívni a kormány figyelmét, hogy szükséges lenne akár hálókkal elzárt területeket kialakítani, ahol biztonságos a fürdőzés a cápaveszélyes helyeken.

[ A news.com.au nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Playa Lagoon

Curacao

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 25m felett

parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés