»» ««

Bödönhajót emeltek ki a Marosból

Egyéb

Egy több évszázados bödönhajót (monoxilon) emeltek ki a Maros medréből az Aradhoz közeli Zádorlaknál.

Aradi lapok tudósításai szerint a 11,17 méter hosszú, 92 centiméter széles és 65 centiméter magas csónak, amelyet egyetlen fatörzsből vájtak, a Maros szokatlanul alacsony vízállása miatt vált láthatóvá.

Az elmúlt napokban emelték ki a vízből és vitték be a Maros-ártér Természetvédelmi Park csálai látogatóközpontjába, ahol az újságíróknak is bemutatták. Paul Hac, a természetvédelmi park igazgatója kiemelte, azt szeretné, ha a csónak ezután is náluk lenne kiállítva.

Az Aradi Múzeum régésze, Florin Marginean az MTI-nek elmondta, hogy a lelet korát egy radiokarbonos vizsgálattal lehetne pontosan megállapítani. Ilyen vizsgálatot azonban legközelebb Debrecenben végeznek, és nem biztos, hogy a múzeum vállalni tudja ennek a költségeit. Valószínűnek tartotta azonban, hogy a bödönhajót a középkor végén, az újkor elején, a 15-16. században készítették. Hozzátette, hogy a leletet egy Tobias Gruber nevű osztrák utazó már 1776-ban "kivájt faként" jelölte meg a térképen. A régész szerint jelenleg a lelet konzerválása a legsürgetőbb feladat. A vízből a szárazra került fa ugyanis szakszerű kezelés nélkül gyorsan szétmállik.

Románia területén eddig 14 hasonló csónakot találtak. Ezek között a Marosból kiemelt monoxilonnál hosszabbak és rövidebbek is akadnak. Legutóbb egy évvel ezelőtt a Bega folyóban találtak hasonló csónakot, az azonban fele olyan hosszú volt, mint a zádorlaki - mondta el Florin Marginean.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shellharbour - The Gutter

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelycsikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés