»» ««

Újfajta mentőmellény

Felszerelések

Egy szabadtüdős búvár balesete inspirált egy feltalálót, aki szeretné elkerülhetővé tenni a tragédiákat.

Egy, az új-zélandi Whangarei városából származó fiatal búvár szenvedett halálos balesetet Tauranga Harbour közelében tavaly márciusban, miközben szigonnyal vadászott. Jacob Beck-Jaffurs a barátaival volt a vízben, amikor egy merülés során eszméletét vesztette és elsüllyedt. Az életét vesztett búvár közeli barátja, James McNab ipari formatervezést tanul, és a szomorú eset után kezdett el gondolkodni egy újfajta életmentő eszközön.

Az ötlet alapja, hogy a kifinomult elektronikával felszerelt, a mozgást alig gátló mellény érzékeli a viselő életfunkcióit, és ha a búvár mozdulatlanná válik, a mellény automatikusan felfúvódik. A 22 éves tervező által Revival Vestnek elkeresztelt eszköz egy nemzetközi tervezőverseny legjobb 15 találmánya közé került, és esélyes a James Dyson Awardra.

Jacob Beck-Jaffurs, a tragikusan fiatalon elhunyt búvár orvostanhallgató volt. Tisztában volt a szabadtüdős merülés veszélyeivel és igyekezett csökkenteni a kockázatot, ám azon a végzetes napon mégis túllépte a biztonságos merülés határait, és eszméletét vesztette a víz alatt, mondta el barátja, McNab. Sajnos mire a felszínre vitték, már nem lehetett megmenteni az életét. Ám egy olyan eszköz mint a Revival Vest segíthetett volna. Az ún. intelligens szövetből készült mellény figyeli a légzés ritmusát, a szívverést, az izmok mozgását. Az eszméletét vesztett ember esetén ezek megváltoznak, és az ezt érzékelő automatika ebben az esetben felfújja a mellény. Az eszköz ráadásul úgy van kialakítva, hogy a búvárt arccal felfelé tartsa a víz felszínén, és a nyak körüli rész pedig a fejet kicsit jobban kiemeli. A mellény nem csak a búvárok, hanem a halászok vagy a szörfösök számára is hasznos lehet. McNab reméli, hogy a befektetők segítségével a tervből sorozatgyártás is lehet.

[ stuff.co.nz ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Gordon Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajok korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés