»» ««

Bombázás Sipadanon

Környezetvédelem

Dinamittal halásznak az éj leple alatt a szigorúan védett sziget környékén.

Sipadan neve fogalom a búvárkodás kedvelőinek körében. Sokan felfedezték már a páratlanul gazdag tengeri élővilágot, és a malajziai kormányzat is igyekszik védeni a területet, pár éve még a búvárközpontokat is elköltöztették máshová. Ám a hírek szerint a jó szándék még nem elég, vannak, akiket a sok hal továbbra is halászatra sarkall.

Egy beszámoló szerint egy hajótulajdonos Sipadan mellett robbanások zaját hallotta egy éjszaka. A neve elhallgatását kérő tanú szerint az utóbbi hónapban folyamatos volt ez a fajta "halászat". Egy búvár pedig a víz alatt szembesült a szomorú helyzettel, több száz íjhal és doktorhal teteme mellett egy elpusztult teknőst is talált az egyik merülőhelyen. Az elpusztult halak szemmel láthatóan nem rég estek áldozatául a dinamitnak, és a zátonyt is kráter csúfítja el.

Manapság Sempornában ritkának számít a dinamitos halászat, de az, hogy most ezeken a jól ismert merülőhelyeken éled újjá ez a gyakorlat, sokakat aggaszt. Akad olyan, régen a körzetben dolgozó búvár is, aki nem hisz a beszámolóknak, amíg a saját szemével nem néz szét az érintett pontokon. Sipadan ugyanis nem igazán ideális terep a dinamitos halászathoz, mivel meredek falak szegélyezik, tehát az elpusztult halak jó része azonnal elérhetetlen mélységbe süllyed. Másrészt szerinte erős a hatóság jelenléte is. Az esélyt azonban nem zárja ki.

Egy környezetvédő szervezet képviselője szerint azért kaphattak kedvet ezek az illegálisan dolgozó halászok, mert Malajzián belül máshogy ítélik meg az ilyen módszereket. Malajzia nyugati részén akár halálbüntetést is kaphat az, akinél bombát találnak, de Sabah vizein szinte következmények nélkül robbanthatnak a halászok. ő kemény kormányzati fellépést sürget, mielőtt nem okoznak jóvátehetetlen károkat a korallzátonyokat puszítók.

[ dailyexpress.com.my nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Malajzia-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. Garfield33 2012 nov 08. 22:07  
Tele van katonákkal a sziget. Fura lennem, ha nem tűnne fel nekik. Hacsek nem ők halásznak...
 1. Kékbálna 2012 nov 07. 21:38  
Semmiképp sem támogatom a halászat ilyen módját. Sőt kimondottan elítélem. Pláne, hogy a macsekkal volt alkalmam olyna helyen merülni ahol a merülésünk közben robbantottok. :(

De ha jól emlékszem Sipadan nem a korallokról híres. Ha nem szerencsétlenül járt halakról és a tekikről.

Merülőhelyek

Sha´ab Quais (Mhal Hal)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája nagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés