»» ««

Sárga lap az EU-tól

Környezetvédelem

A Bizottság országokat figyelmeztet, amiért nem lépnek fel kellő mértékben a jogellenes halászat ellen.

Az Európai Bizottság növelte erőfeszítéseit a jogellenes halászat ellen világszinten folytatott küzdelem terén: nyolc országot figyelmeztetett arra az eshetőségre, hogy olyan államként azonosíthatja őket, amelyek a Bizottság véleménye szerint nem működnek együtt a jogellenes, nem bejelentett és szabályozatlan halászat (a továbbiakban együtt: jogellenes halászat) elleni küzdelemben. A kérdéses országok Belize, Kambodzsa, Fidzsi, Guinea, Panama, Srí Lanka, Togo és Vanuatu. A mai határozat első a maga nemében, és felhívja a figyelmet arra, hogy ezek az országok nem tesznek elég erőfeszítést a jogellenes halászat leküzdéséért. A határozat konkrét hiányosságokra mutat rá -ilyenek például a párbeszéd hiánya vagy az intézkedés hiánya a halászat nyomon követésében, ellenőrzésében és felügyeletében tapasztalható hiányosságok pótlására-, valamint korrekciós intézkedéseket javasol e problémák megoldására. A határozat a jelenlegi szakaszban még nem von maga után kereskedelemkorlátozó intézkedéseket. Az említett nyolc országot a Bizottság értesítette, és kellő időt hagy számukra a válaszadáshoz és a helyzet megoldását célzó intézkedések meghozatalához. A Bizottság ezenkívül minden ország vonatkozásában cselekvési tervet javasolt. Amennyiben a helyzet nem javul, a Bizottság további lépéseket tesz, amelyek kereskedelemkorlátozó intézkedéseket is magukban foglalhatnak, például a szóban forgó országokból származó halászati termékek EU-ban történő értékesítésének tilalmát.

Maria Damanaki tengerügyi és halászati biztos így nyilatkozott: "Ez nem fekete lista, hanem sárga lap. Szeretnénk, ha ezek az országok partnereink lenének a jogellenes halászat elleni küzdelemben. Azt kérjük tőlük, hogy a nemzetközi előírásokkal összhangban tegyék hatékonyabbá szabályozásukat és ellenőrző rendszereiket. Ugyanakkor azt is jelezni szeretnénk a világnak, hogy az EU nem fogja megtűrni a jogellenes halászatot: az nem más, mint bűncselekmény, amely a halászatból élőket megfosztja a megélhetéstől és kimeríti a halállományokat. A jogellenes halászatot ezért mindenképpen fel kell számolni."

A jogellenes halászat elleni küzdelem részét képezi az EU arra irányuló erőfeszítéseinek, hogy a tengerrel és annak erőforrásaival fenntartható módon bánjunk. A világ legnagyobb halimportőreként az EU arra törekszik, hogy piacait elzárja a jogellenesen fogott halak behozatala elől. A Bizottság úgy véli, hogy a nyolc megnevezett ország nem teljesítette azon kötelezettségeket, amelyek lobogó, kikötő vagy a forgalomba hozatal szerinti államként, illetve parti államként a nemzetközi joggal összhangban -például az ENSZ Tengerjogi Egyezménye vagy a halállományokról szóló ENSZ-megállapodás értelmében- rá hárulnak. Ezeknek az országoknak például módosítaniuk kell jogi szabályozásukat a jogellenes halászat elleni fellépés, illetve az ellenőrzés és a nyomon követés hatékonyabbá tétele érdekében, valamint azért, hogy fokozottabban betartsák a nemzetközi jogi szabályokat.

A bizottsági határozat alapos elemzés eredményeként született, amelynek során a Bizottság az egyes országok fejlettségi szintjét is figyelembe vette. A bizottsági határozat meghozatalát a kérdéses országokkal hosszú ideig folytatott informális megbeszélések előzték meg. A Bizottság ezekkel az országokkal most hivatalos párbeszédet és együttműködést kezd azzal a céllal, hogy a megállapított hiányosságok kiküszöbölhetők legyenek.

[ europa.eu ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 8. Zook 2012 nov 23. 11:51  
Nyehehe nem eszem halat :)
 7. Káplán 2012 nov 22. 12:51  
Az ember nem a természet része?
 6. Bunny 2012 nov 22. 11:25  
Bizonyára vannak itt fényevők (esetleg kőevők), csak mi gyilkosok mészároljuk le a növényeket, és állatokat. Szégyellem is magam azért, hogy eszem. Brrr...
 5. Kékbálna 2012 nov 22. 09:53  
Jó, akkor ne együnk halat mától, és béke lesz...

:)
 4. Káplán 2012 nov 21. 13:03  
Tenyészteni? Bakker, elég lenne csak békén hagyni őket. A természet tudja a dolgát.
A további 3 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Eel Garden

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) könnyű körülmények
max: 23m, látótáv: 25m felett

parti merülészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés