»» ««

A közelmúlt néhány roncsfelfedezése

Egyéb

A technika folyamatos fejlődése állhat talán annak hátterében, hogy újabb és újabb roncsok felfedezéséről adnak hírt a nemzetközi sajtóban. Ebben a cikkben a teljesség igénye nélkül szemlézünk az utóbbi néhány hónap bejelentései közül.

Alig néhány héttel ezelőtt fedezte fel Christian Francis és Mark Ellyat Libanon partjainál a HMS Victoria roncsát. A HMS Victoria a brit földközi-tengeri flotta zászlóshajója volt, 1887-ben bocsátották tengerre, kora egyik legkorszerűbb hajójának számított. 1893-ban süllyedt el Tripoli előtt. A flotta egy másik hajójával való összeütközés okozta végzetét, miközben egy kockázatos manővert hajtott végre. A hajó alig 13 perc alatt eltűnt a habokban, 358 ember életét követelve. A roncs rendkívűli érdekességét az adja, hogy gyakorlatilag 90 fokos szögben áll a tengerfenékbe fúródva. A tengerfenék 140 méteres mélységben van, a hajó nagyjából negyedét az aljzat rejti, míg a hajó törzséből 103 méternyi nyúlik fel a felszín irányába. A bizarr látvány a felfedezők szerint állítólag a felhőkarcolókat idézi. Az 1994 óta kezdődött kutatás fordulópontja az volt, amikor az ismert búvár, Mark Ellyat is csatlakozott a csapathoz, és ez év augusztus 22-én sikerrel megtalálták a roncsot.

Júliusban adtak hírt arról, hogy megtalálták Alaszka legrégebbi hajóroncsát, az orosz-amerikai Kodjakot. A hajó 1860-ban süllyedt el, de a sorsáról nem sokat tudtak a kutatók. A Németországban épült hajó San Franciscóba szállított jeget egészen 1860 márciusáig, amikor nekiütközött egy fel nem térképzett sziklának. A víz alatti régészek és az önkéntesek 25 méteres mélységben találtak rá a roncsra, aminek a különlegességét az adja, hogy Alaszka orosz korszakából elég kevés roncs ismert.

Több, mint öt éves kutatás után bukkantak rá a roncsvadászok a Robert Wallace roncsára, ami 1902-ben süllyedt el a Lake Superiorban. A balesetnek nem voltak áldozatai, de a roncs pontos helyét sokáig nem ismerték. Végül 90 méteres mélységben bukkantak rá a hajó maradványaira, ami a felfedezők szerint meglepően épen maradt. A hideg víz és a nagy mélység igencsak megnehezíti a búvárok dolgát, akik filmet készítenek a roncsról, ám a fenéken mindössze tíz perc marad a munkájukra.

14. századi roncsot tártak fel Norvégiában a Skien folyóban. Tartottak attól, hogy az ötvenes években végzett kotrási munkák következtében a roncs teljesen megsemmisült, de abban az időben a búvártechnika még nem állt rendelkezésre a kutatáshoz. A norvég régészek ebben az évben láttak neki a feltárási munkának, miután gyakorlatilag újra felfedezték a megsemmisültnek hitt roncs maradványait. A körülbelül 20 méteres hajó alig 10 méteres mélységben található, és a kutatók azt tervezik, hogy minél több tárgyi emléket próbálnak megmenteni. A roncsot azért ítélik nagy jelentőségű felfedezésnek, mert eddig elég keveset tudtak a középkori norvég hajókról.

Végül egy hír, ami bizonyítja, hogy egy roncs felfedezése még messze nem jelenti a kutatómunka befejezését. Öt évvel azután, hogy Írország déli partjainál egy 17. századi hajó maradványaira bukkantak, a helyi régészek arról számoltak be, hogy nagy valószínűséggel Cromwell zászlóshajóját, a Great Lewist találták meg. Korábban is sejtették, hogy a 8 méter mélységben nyugvó, nagyjából 40 méter hosszú hajó abból a korból származik, és a történelmi tények ismeretében jó eséllyel a Great Lewis, ám csak a folyamatosan végzett feltárás eredményeként sikerült mindezt bizonyítani. A roncs nyugvóhelyén továbbra is csak engedéllyel lehet merülni, mivel az archeológusok folytatják a kutatómunkát. A Great Lewis 1645-ben süllyedt el 200 katonával a fedélzetén, egy balul sikerült ostrom következményeként. A roncs jelentőségét a szakemberek a Portsmouth környékén nagyjából 100 évvel korábban elsüllyedt Mary Rose-éhoz hasonlítják.

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

I-169 submarine

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 46m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés