»» ««

Felfedezés kontinensnyi távolságból

Tudomány

Az internet csodája: egy ukrán diák egy webkamera képén vett észre valami igazán érdekeset, ami a tudósokat is meglepte.

Kirill Dudko 14 éves, Donyeckben lakik és nagyon kíváncsi a víz alatti élővilágra. Így vált rendszeres nézőjévé a Neptune Canada víz alá telepített kameráinak, amelyek adását bárki folyamatosan nyomon követheti az interneten. Kirill épp a Barkley Canyon mélyén elhelyezett kamera képét nézte, egy nyálkahal közeledett az objektív felé, amikor egyszer csak felbukkant egy gyorsan mozgó állat ami gyakorlatilag beszippantotta azt.

A döbbenetes jelenettől meglepett fiú nem tétovázott, azonnal emailt írt Kanadába, a Neptune rendszert üzemeltető egyetemre. A fiú arra rájött, hogy valami emlősállat lehetett, de a fajt nem tudta beazonosítani. Azt sem tudta, létezik-e bizonyos ceteken kívül olyan emlős, ami eljuthat a kamera 894 méteres mélységébe. Ezt a kérdést már a tudósoknak kellett megválaszolni. ők mindenesetre örültek, hogy valaki jelezte nekik a különös esetet, még a szakemberek is elsiklanak időnként a hosszú órás felvételek visszanézésekor egy-egy jelenet felett. Az ukrán diák viszont szerencsére jól érezte, hogy ez egy érdekes pillanat.


A szakemberek megállapították, hogy egy elefántfóka volt az a bizonyos emlős, ami a nyálkahalat elkapta. Egyedül ezek a fókák képesek ebbe a mélységbe lemerülni, de arról még nem volt felvétel, mire vadásznak ezek az állatok. Különösen érdekessé tette a tudósok számára a dolgot az, hogy pont nyálkahalat evett a fóka, ugyanis ezt a jellemzően elhullott állatokkal táplálkozó mélytengeri halat a testüket borító nagy mennyiségű nyálka miatt elkerülik a ragadozók. Már korábban is találtak nyálkahalat elefántfókák gyomrában, de a vadászat pontos módját nem ismerték. Most már viszont látták, hogy nem harapta vagy tépte áldozatát a fóka, hanem egyetlen villámgyors szippantással nyelte le.

A büszke ukrán diák pedig a felfedezés után még inkább úgy érzi, a tengerbiológiával szeretne foglalkozni felnőttként is. Már most is a biológia a kedvenc tárgya az iskolában, és továbbra is lelkes nézője marad a Neptune kameráinak.

[ theprovince.com nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shellharbour - The Gutter

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelycsikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés