»» ««

Kékcápák karnyújtásnyira

Külföld

Új-Zélandon cápákkal tölthetett hosszú időt a víz alatt két fotós.

(C) Quentin BennettA víz alatti fotósok Hawke's Bay közelében lehettek részesei a különleges merülésnek, ahol kékcápák tucatjai -némelyikük 2,5 méteres nagyságú) úsztak körülöttük. A két fotós, Quentin Bennett és Richard Robinson Napiertől 20 tengeri mérföldre északra találkozott a cápákkal az egyik hétvége mind a két napján.

Bennett elmondása szerint volt olyan, amikor egyszerre tucatnyi ragadozó körözött mellettük, tehát mozgalmas merülésben volt részük. Ám megérte, mert ezek különlegesen szép állatok. Ráadásul hosszú ideje nem láttak már ezen a környéken egyszerre ennyi kékcápát. Egy cápaszakértő szerint az itt élő kékcápák akár 3 méternél is hosszabbra megnőnek, maximális testsúlyuk 110 kiló lehet. A búvárok arról számoltak be, hogy a cápák alig 5 méteres mélységben jöttek közel hozzájuk.

Állítólag 20-25 éve egy ilyen kaland nem volt annyira egyedi, de manapság hírértéke van annak, ha egyszerre ennyi cápát lehet látni. A búvárok mindennek nagyon örülnek, mert azt jelzi, hogy talán pozitív irányú változások történnek a tenger élővilágában. Természetesen bármilyen nagy élmény is volt a cápás merülés, azért az elővigyázatosságra szükség van, a két tapasztalt fotós igyekezett észnél lenni. Volt náluk eszköz amivel el tudták lökni a túlságosan tolakodó cápákat maguktól. Ezért aztán ezt a merülést nem is ajánlják mindenkinek. A búvárok ezen a hétvégén egyébként még nagy delfinrajt is láttak, tehát kifejezetten szerencsések voltak.

A Hawke's Bay vizeiben a kékcápák és a makócápák a leggyakoribb cápafajok a nyári hónapokban. Pörölycápát és nagy fehért csak alkalmanként látnak erre. A makócápák egészen nagyra, közel 4 méteresre is megnőhetnek, és akár 400 kilósak is lehetnek. Új-Zélandon utoljára 1976-ban történt halálos cápatámadás, akkor egy szigonyos halász volt az áldozat. Hawke's Bay térségében az utolsó halálos támadást 1886-ban jegyezték fel.

[ hawkesbaytoday.co.nz ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Cod Hole

Australia

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 23m, látótáv: 25m felett

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés