»» ««

Gyilkol a floridai szellemháló

Környezetvédelem

A közel 60 méteres beszakadt háló egy mesterséges zátony köré tekeredett, és sok állat gabalyodik bele.

A Broward megye partjaitól 2 mérföldnyire levő zátonyon nem csak halak, hanem már teknős is pusztult el a beszakadt hálóban. A hatalmas, közel fél tonnás háló a leglátványosabb példája Floridában annak, mit okozhatnak a beszakadt halászati felszerelések, mint a hálók, a zsinegek. Ezek azok után is áldozatokat szednek, hogy már réges rég elhagyták őket az eredeti gazdáik.

Erről a nagy hálóról sem tudja senki, mikor került vízbe és melyik hajóról. Egy ipari búvármunkával foglalkozó cég vállalta a feladatot, de meg kell várniuk amíg közel ideálisak lesznek az időjárási a körülmények a nagyon összetett kiemelési munkához. A hatóság ezután szeretné alaposabban megvizsgálni a hálót. Ezt a típust elsősorban a felszín közelében használják nagyobb testű halak fogására a NOAA szakértője szerint. Néha a partra sodródnak az ilyen hálók, de még soha senki nem jelentkezett értük, és általában nincs rajtuk semmi azonosító sem.

A mesterséges zátony, amibe a háló akadt, az egy elhagyott olajfúrótorony, a Tenneco Towers. Ez az új élőhely nagyon sok halat vonz, a korallok is megtelepednek rajta. Az erre úszó állatok pedig beleakadtak a hálóba, sok halat találtak, és egy teknős csontvázát is. A tengeri élővilág Floridában is komolyi bevételt hoz, a halászatnak, a búvárkodásnak, a turizmusnak köszönhetően. A vízben maradt halászeszközök (a hálók mellett például a rákcsapdák is) az egész világon óriási pusztításért felelősek. Egy 2012-ben szervezett tengertisztítási napon az önkéntesek 49 zsinegbe tekeredett tengeri madár mellett 27 bajba került emlőst találtak, 18 állat volt rákcsapdákban, emellett pedig nagyon sok hálót és műanyagzacskót hoztak ki a vízből. A műanyag pedig tartós anyag, az ebből készült tárgyak hosszú idő alatt bomlanak le, és amíg egyben vannak, addig veszélyeztetik az élővilágot.

A búvárok egyelőre most csak tervezik a beszakadt óriásháló kiemelését. A legnagyobb mélység 30 méter, itt kell először is lefejteni a mesterséges zátonyról a hálót. Utána emelőballonokhoz rögzítik a hálót, sekélyebb vízbe viszik és ott fogják majd összegöngyölíteni, utána pedig a partra juttatni. Végül a háló egy szemétégetőbe kerül, ami régi partnere a környezetvédelmi ügynökségnek, és így rendszeresen égetnek el itt a tengerből származó hulladékot, amivel áramot termelnek.

[ sun-sentinel.com nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. hopposztkopp 2013 már 05. 17:34  
A hamut hová szórják? Abba ki fog fulladozni?
Gyerekek, nézzünk már szét egy kicsit a világban! Most néztem a földgolyót. Tudtam úgy fordítani, hogy semmi más nem látszott rajta csak a Csendes Óceán. Mi van most éppen Fatu Hiván?
 1. Káplán 2013 már 05. 15:27  
Kicsit mintha túl lenne lihegve a kiemelés .....

Merülőhelyek

El Fanadir

Egypt, Red Sea

10/19 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal delfin jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés