»» ««

Több helyi búvárt szeretnének

Külföld

Az indonéziai Komodón a turizmus felfutása miatt szeretnének több helybeli hivatásost.

Szeretnék ha több helyi búvár és búvároktató dolgozna a Komodo Nemzeti Parkban, mivel egyre több turista érkezik az utóbbi években a szigetre, akik közül nagyon sokan a merülés kedvéért utaznak ide. Nurdin Rais, egy helyi búvárvezetőket tömörítő szervezet vezetője erről így nyilatkozott: "A Komodo Nemzeti Parkba vakációzni érkező turisták 80 százaléka a búvárkodás szerelmese. Az utóbbi néhány évben az indonéz nyaralók körében többszörösére emelkedett a tengeri kirándulásokat tervezők száma."

Ám Rais azt is elmondta, hogy az itt dolgozó búvárvezetők fele Indonézia más részéről vagy külföldről származik. A helyi búvárok szerint szükség lenne több, innen származó hivatásosra, akik szót értenek a halászokkal, és segítenének abban, hogy az időnként környezetkárosító módszerekkel dolgozó búvárokból korszerű eszközöket használó szakemberek legyenek. Ezért elindítottak egy búvárvezetői képzési programot, hogy a hagyományos búvármunkát űző helyiekből kedvtelési búvároktatók legyenek. A programot nonprofit szervezetek, kormányzati szervek, egy bank illetve egy búvárszervezet támogatja. Ez minden bizonnyal jó megélhetési lehetőség is lenne a helyi búvároknak, mert jelenleg már több, mint 80 szafarihajó dolgozik Komodo körül. Ezeken több, mint 50 külföldi dolgozik, hiszen egyszerűen nincs helyi vezető.

A Komodi Nemzeti Parkhoz Komodo, Rinca és Padar szigetek tartoznak, itt élnek a híres komodói sárkányok és más különleges fajok. A nemzeti park 1991 óta az UNESCO Világörökséghez tartozik. 2011-ben nevezték a hét új világcsoda közé, és amióta ismertté vált a neve, egyre több utazó keresi fel. Csak 2012 első felében 40,000 ember érkezett ide, az előző évi szám majdnem duplája. A turisták nem csak a felszíni szépségeket értékelik, hanem a víz alattiakat is. Sőt, a felszínen csak rövidebb időt töltenek, és elsősorban a merülésre koncentrálnak. A helyi kormányzat minden támogatást megad a helyi búvárok átképzéséhez, de még maguknak a helyi szerveknek is van tanulnivalója a víz alatti turizmus szabályozása, népszerűsítése terén.

[ thejakartapost.com nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Perije Zvezda / Toll Csillag

Croatia (Hrvatska)

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 51m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés