»» ««

ősi erdő a tengerfenéken

Egyéb

Egy véletlennek köszönhetően különös dologra bukkantak Alabama közelében.

A Mexikói-öbölben alig 20 méteres mélységben, a parttól 10 mérföldre akadtak rá a hatalmas fákra. Természetesen a tenger fenekén már az óceán élővilága népesíti be az erdőt, halak és rákok találnak menedéket a ciprusfák maradványai közt. Manapság ilyen ciprusokat a szárazföldön a mocsarakban lehet látni. A víz alatt heverő fatönkök mintha egy rég eltűnt folyó partvonalát követnék észak irányába.

Az erdő megtalálása egy halásznak köszönhető, aki egy bizonyos ponton váratlanul sok csattogóhalat fogott, és megkérte egy búvár ismerősét, nézze meg, mi lehet odalenn- ő láthatta meg először a minden irányban heverő fákat. Azt gyanítják, a Katrina hurrikán mozgathatta meg az aljzat homokját, így kerülhetett elő az ősi erdő. A pontos pozíciót viszont titkolják, csak néhány ember tudja, merre is van pontosan. A fák ágai és gyökerei között gyorsan megtelepedtek a halak, akik a Mexikói-öbölben előnyben részesítik a természetes és mesterséges zátonyokat.


A tudósok úgy vélik, a vastag homokréteg őrizte meg ilyen állapotban ezeket a fákat- mivel már nem védi őket semmi, valószínűleg hamarosan el fognak rothadni. Az első vélekedések szerint a fák kora 10-12 ezer évre volt tehető, mert az öböl vízszintjének ingadozása alapján ebben az időszakban lehetett a felszínen ez a terület. A megtalált erdő azt jelzi, valamikor a partvonal itt lehetett, és mocsárnak kellett lennie a ma a parttól jó messzire levő területen. Régen a Mobile folyó deltája sokkal délebbre volt, a tenger szintje 18 ezer évvel ezelőtt volt a legalacsonyabb a jégkorszak idején, közel 40 méter volt a szintkülönbség a mostanihoz képest.

A pontos kormeghatározást viszont csak a radiokarbonos vizsgálatok teszik lehetővé, és ezek váratlan eredményt hoztak. A fákból vett mintákat a Lawrence Livermore National Laboratory szakemberei vizsgálták, és szerintük a fák legalább 50 ezer évesek. Meglepte őket a maradványok állapota, a minták felvágása után az orrukat egyből megütötte a ciprus jellegzetes szaga. Ugyan az árnyalatuk sötétebb, mégis, ha nem tudnák, honnan vannak a fák, senki meg nem mondaná hány ezer évesek. Mindenesetre az új adat meglepte a Mexikói-öböl történetét vizsgáló kutatókat, mert úgy hitték, az ilyen korú fáknak sokkal mélyebben kellett volna lenniük. Tehát egy másik, korábbi jégkorszak idején élő erdőről lehet szó, mint amelyikre először gondoltak. A kutatók a jövőben további mintákat szeretnének gyűjteni, és folytatják a vizsgálatokat, hogy többet megtudjanak a partvonal változásáról.

[ blog.al.com nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Aruk Giftun

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 11m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés