»» ««

Hatvanezer kártevővel kevesebb

Környezetvédelem

A Nagy korallzátonyt fenyegető töviskoronás csillagokat módszeresen, szervezetten irtják.

A tavaly augusztusban kezdődött projekt során 60,000 töviskoronás csillagot pusztítottak el Lizard Island és Cairns között illetve Whitsunday térségében, mondta el Tony Burke környezetvédelmi miniszter.

A búvárok az Association of Marine Park Tourism Operators kötelékéből vettek részt a munkában. Ennek sorában egy más élőlényekre ártalmatlan lebomló vegyi anyagot fecskendeztek a töviskoronás csillagokba. A tudósoknak még becslése sincs ezeknek az állatoknak a pontos számáról, ám úgy vélik, a korallpusztulásért nagy mértékben ezek a csillagok felelősek. Egy hosszú távú vizsgálat szerint 50 százalékkal csökkent a korallok által benépesített területek nagysága a zátonyokon az utóbbi 27 évben. A fő okok között a töviskoronás csillagok elszaporodása és a nagy erejű viharok szerepelnek.


Az 1,43 millió dolláros projektet a múlt évben azért hívták életre, hogy felvegyék a harcot a kártevőkkel. A miniszter elmondása szerint a búvárok nagyszerű munkát végeztek a több tízezer csillag ártalmatlanná tételével, és ez a szám még tovább fog nőni a közeljövőben. Ráadásul a most elpusztított állatok már nem fognak tovább szaporodni.

A csillagok elszaporodásáért a tenger szennyezése is felelős, tehát hosszú távon nem az a cél, hogy az állatokat egyenként pusztítsák, hanem a szennyezésnek kellene elejét venni. De jelenleg még az a legfontosabb, hogy a búvárok a víz alatt dolgozva próbálják védeni a korallokat a csillagoktól. A hatóságok együtt döntenek arról, melyek a legveszélyeztetettebb területek, hol kell mielőbb felvenni velük a harcot.

[ sunshinecoastdaily.com.au ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Maksour

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal nagy rája egyéb tengeri emlős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés