»» ««

Tenni a tengerért

(Hirdetés)

Az Adriadive bázison az előszezonban kedvezményesen bele lehet kóstolni a tengerbiológusok munkájába.

Amikor valaki nem csak pár napot tölt egy adott helyen, hanem évről évre hosszú hónapokon át ott él, dolgozik, merül, egészen más szemmel látja azt. Érzékeli a változásokat, azt, ahogy a víz alatt egyre több vagy kevesebb van bizonyos élőlényekből, hol válik színesebbé a falak élővilága és így tovább. Ám ezek a folyamatos változások igazán csak tudományos módszerekkel nyomon követhetők.

A Rogoznica közelében, Razanj faluban található Adriadive bázis tulajdonosai minden évben sokat merülnek, és örömmel tapasztalják, az Adria szinte megújul, szinte minden merülésre jut valami izgalmas találkozás. Mivel hosszú ideje dolgoznak már itt, igyekeznek bekapcsolódni a közösség életébe, tengertisztítási akciókban vesznek részt a vendégekkel, támogatják a környezetvédelmi programokat, segítenek a beszakadt hálók felszínre hozásában. Ez utóbbi az egyik legkomolyabb probléma itt is, aminek megoldásához szükség van a folyamatos kommunikációra a halászokkal. Fontos, hogy megértsék, ez hosszú távon nekik ugyanúgy veszteség, mert a gazdátlan hálókban rekedt állatok értelmetlenül pusztulnak el: az Adriadive búvárai egyszer egyetlen hálóban negyven élettelen medverákot találtak!

A bázis pedig úgy döntött, ettől az évtől új programhoz hívják segítségül a búvárokat. 2013 márciusának közepétől ugyanis elkezdik tengerbiológus bevonásával feltérképezni a legszebb merülőhelyek élővilágát. Az eredményeket további tudományos munkákban használják majd fel. Ebbe a munkába szeretnének minél több búvárt bevonni. A felmérés módszertanát a tengerbiológus dolgozta ki, először erről kapnak tájékoztatást a búvárok. Röviden összefoglalva az akcióban résztvevőknek az lenne a dolga, hogy a kiadott területről minél több adatot össze kell gyűjteni. Emellett pedig az lenne a jó, ha minél több, a megfigyeléseket alátámasztó fénykép és videó készülne. A rendelkezésre álló adatokból készülne el minden nap egy merülőhely részletes térképe.

Az Adriadive búvárbázis a maga eszközeivel szeretne kedvet csinálni a tenger szerelmeseinek a rézvételhez. Az előszezonban a programban részt vevő búvároknak csak a merülés költségét kell állniuk, tehát 4 éjszaka és merülés összesen csak 120 euróba kerül. Az elhelyezés a bázis saját, közvetlen tengerparti apartmanjában lesz, a szabad helyek erejéig. 6-10 fős csapatokat szeretnének összeállítani, természetesen valamennyi közreműködő nevét megemlítik majd a közzétett kutatási eredményekben.

A búvároknak mindenesetre arra kell felkészülni, hogy bőven lesz dolguk.
Dalmáciának ezen a részén nem kevés látványos merülőhely van, ahol átlagos merülésen is van mit nézni. A tavalyi év során új, korábban még nem merült pontokon is járhattak az Adriadive vendégei, és ezek a merülések sok meglepetést tartogattak. Akik vállalják a felméréssel járó feladatokat, sok adattal gazdagíthatják a kutatást, és várhatóan nagyon sok felvétel születik majd, amelyek jó képet adhatnak a környék víz alatti élővilágáról.

Az előszezonra gondolva sokan esetleg attól tarthatnak, hogy a víz még hideg, ám a horvát tengerpartnak ezen a délebbre eső szakaszán tavasszal már elfogadhatóak a körülmények. Jelen pillanatban márciusban a víz 14 fokos, tehát szárazruhában kellemes a búvárkodás, de hamarosan már egy jó nedvesruhában is az lesz. Az utazás pedig egyszerű, hiszen jórészt autópályán lehet haladni, kompozásra pedig nincs szükség. Érdemes tehát tájékozódni a programba való bekapcsolódás lehetőségeiről, mert ennek keretén belül egyszerre lehet hódolni a kedvtelésünknek, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy bővüljenek az ismereteink az Adriai-tengernek erről a részéről.

Az Adriadive búvárbázis honlapja
merules@adriadive.hu


Merülőhelyek

Blue Hole / Azure Window

Malta

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés