»» ««

Vitatott cetcápaetetés

Környezetvédelem

A Fülöp-szigetek egyik falujába özönlenek a turisták, de vannak, akik szerint a helyiek rossz módszert választottak.

Tan-awan a Fülöp-szigetekhez tartozó Cebu sziget egyik álmos kis faluja volt, ahova csak véletlenül vagy tévedésből vetődtek el korábban a turisták. Mostanában viszont nagyon sokan érkeznek, és mindannyian a cetcápákat szeretnék látni. A hatalmas halakat a helyi halászok csalogatják a part közelébe, akik kézből etetik őket apró rákokkal, míg a búvárok és sznorkelezők gyönyörködnek a tenger szelíd óriásaiban. Ám a gyakorlat élénk vitát váltott ki az interneten, és néhány biológus hevesen támadja az etetést.

Az egyik helyi halász felteszi a kérdést, hogy mi lenne a megélhetésükkel, ha a követeléseknek megfelelően abbahagynák az etetést? Újból halászatból kellene valahogy megélniük. A cetcápák könnyebb kenyeret ígérnek, a több, mint 10 méteresre megnövő, akár 20 tonnás állatok vonzereje nagy. Noha nagyok, az emberre teljesen veszélytelenek, plankontokkal, apró rákokkal táplálkoznak. Életciklusuk jelentős része még ismeretlen, néhány helyen halásszák is őket, és az IUCN listáján ez a faj is a veszélyeztetettek közé került. A halászok állítják, a cetcápák mindig is itt éltek, sokkal régebben is látták őket ezekben a vizekben. Néha abba is kellett hagyni a halászatot, amikor felbukkantak.

Amikor az interneten híre ment a falu új turistaattrakciójának, elkezdtek egyre többen érdeklődni Tan-awan iránt. A legtöbb napon több száz utazó érkezik ide, de volt olyan, hogy másfélezren csodálták a cetcápákat egyetlen nap leforgása alatt. A nagyjából focipálya méretű terület, ahol a cetcápákat etetik, egészen közel van a parthoz. A délelőtti órákban zajlik az etetés, általában 8-10 egyed jelenik meg, de volt már olyan reggel, amikor 20 állat bukkant fel. A turisták 500 pesót fizetnek a cetcápákkal való találkozásért, búvároknak valamivel többe kerül a merülés velük. A bevételt összegyűjtik, és a nap végén azok között osztják szét, akik aznap a tengeren dolgoztak. A fülöp-szigeteki viszonyok közt jónak számító keresetnek köszönhetően a helyiek szebb házakat építenek, és értelemszerűen nem is szeretnének lemondani erről. A turisták pedig egy nagy élménnyel gazdagodva, elégedetten térnek haza.


Ám a biológusok egy része egyáltalán nincs elragadtatva, mert úgy vélik, hosszú távon problémát fog okozni az etetés. Egy olasz természetvédő szervezet szerint természetellenes, hogy ilyen kis helyen egyszerre ennyi cetcápa legyen. A Physalus elnöke szerint az egész inkább egy állatkerti vagy cirkuszi produkcióhoz hasonlít, a turisták nem az állatok természetes viselkedését látják. A legfőbb tanulság az, hogy a vadvilág kihasználható turistaattrakcióként. Vannak, akik szerint a cetcápák esetleg abnormális módon fognak viselkedni, például az etetett cápák agresszívabbak lesznek fajtársaikkal. A sok érintkezés miatt jobban ki vannak téve a fertőzésveszélynek is.

Ezért az ellenzők egy Facebook-oldalt is indítottak, ahol az etetés leállítása mellett kampányolnak. Az állatvédők szerint természetes, hogy a turizmus egyre több helyen válik a megélhetés forrásává a korábban hagyományos munkák helyett, de úgy vélik, fenntartható módon kell kialakítani a gyakorlatot, mert csak így lehet hosszú távon is eredményes. A Physalus jelenleg azt vizsgálja, hogy a turizmus és az etetés milyen módon változtatja meg a cetcápák viselkedését, és abban bíznak, a helyi kormányzat szabályozni fogja a cetcápás turizmust, minimálisra csökkentve annak káros hatásait. A helyi projektkoordinátor szerint tekintettel kell lenni a cápák érdekeire, de ezzel együtt a közösségére is. Az igazi ökoturizmus a kettő összehangolása révén igenis megvalósítható.

[ Canberra Times nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 18. hopposztkopp 2013 már 21. 15:53  
Irigykedni szabad. A lányok csak annyit mondanának:gebedj meg! Ehhez képest mi csak meleg sört kívánunk és hideg vizet. ( a stonefisch-be már beletenyerelt egy kedves barátunk-  az nagyon durva, azt azért mégse)
Végére egy kis emlékezető: hétvégére hólapátolás és mínusz tíz fok. Csak gyere haza! Imádunk!
 17. Garfield33 2013 már 21. 14:55  
Tobbet nem foglak megdicserni, ha itt(en) kekeckedsz velem...
 16. hopposztkopp 2013 már 21. 09:41  
A GH-ban.
 15. Garfield33 2013 már 21. 08:10  
Ha ez idorendi sorrenben van, akkort helyes...
 14. istvanv 2013 már 20. 22:28  
Nem mindegy....... A hölgy magában fogad vagy magába fogad....  :))
A további 13 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

John Gilmor wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés