»» ««

Az elveszett hajtóművek

Egyéb

Egy internetmilliárdos a saját pénzén kutatta fel amerikai rakéták alkatrészeit a tengerben.

Jeff Bezos neve elsősorban az Amazon cég alapítójaként vált ismertté. A mára már hatalmas forgalmat bonyolító kereskedésnek köszönhetően Bezos meggazdagodott, és a pénzét a saját terveinek megvalósítására fordította. Ezek egyike az volt, hogy felkutatja a tenger mélyén az Apollo 11-et az űrbe repítő Saturn rakéta F1 hajtóműveit. 1969-ban ezek a hajtóművek indították el a Hold felé az űrhajót amin Neil Armstrong és társai utaztak.

Most pedig több, mint négy évtized után újból a felszínre kerültek az F1-esek, talán éppen az Apollo 11-eshez tartozók, és Bezos épp Cape Canaveral irányába tart velük. Blogjában úgy fogalmazott, hogy különös víz alatti szoborparknak látszottak a deformálódott, korrodált hajtóművek. A kutatócsapat távirányítású robotokat használt a munkához, hiszen több, mint 4000 méteres mélységben kellett megkeresni az elveszett hajtóműveket. A víz alatti táj Bezos szerint leginkább a Hold felszínét idézte.


Bezos a NASA-val együttműködve szeretne a hajtóművek közül kettőt helyreállíttatni, és azokat így a nagyközönség is testközelből nézhetné meg. A NASA részéről Charles Bolden azt közölte, a milliárdos egy éve kereste meg őket az ötletével, és most hozzá hasonlóan izgatottak az ügynökségnél a sikeres expedíció miatt. Bezos és a NASA szorosan együttműködött, de teljes egészében az üzletember finanszírozta a kutatást, miközben a hajtóművek tulajdonosa a kiemelés után is a NASA marad. Bezosnak nem ez a projekt az egyetlen kapcsolata az űrkutatással, saját magáncége, a Blue Origin nagy pénzeket fektet a magánűrhajózásba.

[ mashable.com nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gamul Soraya

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés