»» ««

Újabb hajó a tiltott zónában

Környezetvédelem

Még alig tudták leemelni a hadihajót a Tubbataha zátonyról, de máris újabb megfeneklésről hallani.

Az év elején történt egy súlyos baleset a Fülöp-szigetekhez tartozó, szigorúan védett nemzeti parkban, ugyanis egy amerikai hadihajó a hajózási tilalom ellenére megközelítette, majd navigációs hiba miatt fennakadt a zátonyon. A hajót csak darabokra vágva tudták eltávolítani a zátonyról, és a kormányzat példás büntetés kiszabásával szeretné nyomatékosítani, hogy még az ország legfontosabb szövetségesének is be kell tartani a környezetvédelmi szabályokat. Az amerikai hajó közel két és félezer négyzetméternyi területen okozott károkat, és a hírek szerint ezért 1,4 millió dolláros büntetést kell fizetni a haditengerészetnek.

A helyi kormányzat emellett úgy döntött, a Tubbataha zátony 15 merülőhelye közül kettőnél megtiltja a búvárkodást, mivel ezek esnek a legközelebb a sérült részhez. Ezeken a pontokon a mielőbbi regenerálódás érdekében tiltanak meg minden tevékenységet, kizárólag a kutatóknak lesz lehetősége merülni és felméréseket végezni. Ebben a munkában amerikai szakemberek is részt vesznek majd. A tiltás egy évig lesz érvényben. Már eddig is távol tartották egyébként a turistákat az érintett területtől, csak messzebbről nézhették a 60 méteres hajó eltávolítási munkálatait, de fotót készíteniük nem volt szabad.

A napokban viszont ismét olyan eset történt, ami rávilágít, a fotózásnál sokkal nagyobb kárt tud okozni egy, a szabályokat be nem tartó hajó. Miután sikeresen elvitték az amerikai aknakereső maradványait, április elején egy kínai halászhajó akadt fenn a zátonyon. Természetesen erre a hajóra is igaz, hogy a hajózási tilalom miatt semmi keresnivalója nem volt a térségben. A 48 méter hosszú hajó az éjszakai órákban ütközött a zátonynak, a károk még nem ismertek. Több mint valószínű, hogy halásztak a szigorúan védett vizeken, tehát ezért még plusz büntetést szabnak ki rájuk. A hajó 12 fős legénységét letartóztatták és kihallgatják őket. Már nem először észlelnek kínai hajókat a térségben, de a halászok igen gyakran nem hajlandók válaszolni a figyelmeztetésekre, és a parti őrségnek kell elkapnia őket. Néha pedig a jó szándékkal érkező látogatók okoznak kárt a zátonyon, 2005-ben a Greenpeace egyik hajója a globális felmelegedés hatását kutatva érkezett a Tubbataha térségébe, ám a zátonynak ütközött, és a környezetvédőknek is büntetést kellett fizetni a környezetkárosításért.

[ inquirer.net nyomán ]
Minden információt Fülöp-szigetek-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. hopposztkopp 2013 ápr 12. 16:01  
jó szándékkal érkező látogatók - mindenki az. ☻
 2. Káplán 2013 ápr 11. 10:14  
Talán egy pontos térkép sokat segíthetne. Olcsóbb és kevésbé macerás is lenne.
 1. Bunny 2013 ápr 11. 10:01  
Nem olyan sok az, kevesebbet fizettek mint itthon a lakások nm ára. Olcsó korallt vegyenek, kettőt fizet hármat kap!

Merülőhelyek

Siyul Kebira

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés