»» ««

Sokat várnak a cápavédelemtől

Környezetvédelem

A Perzsa-öböl búvárturizmusát is fellendítheti, ha újból feltűnnek a víz alatt a cápák.

Christophe Chellapermal egy Dibbában működő búvárközpont tulajdonosa. Arról beszélt, hogy a Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) közelmúltbeli döntésének köszönhetően újabb cápafajok váltak védetté, amelyek kereskedelmét sokkal szigorúbb módon szabályozzák a jövőben. Az óceáni fehérfoltú és a pörölycápa pedig gyakrabban bukkanhat fel a víz alatt a búvárok szemei előtt, és a változáshoz reményei szerint nem kell sok időnek eltelnie.

A cápával való találkozás az egyik legnagyobb búvárélménynek számít, mutat rá Chellapermal. Ha szinte biztosra lehetne menni a cápás merülések terén, akkor az sok helyi és külföldi búvárt vonzana Ománba és az Egyesült Arab Emirátusokba egyaránt. Tudja, miről beszél, mert két évtizede, 12 évesen merült először, és 2004 óta üzemelteti a búvárközpontot, és ez az időtáv is elég volt ahhoz, hogy személyesen tapasztalja meg a ragadozók számának vészes lecsökkenését. A főleg kínai piacra szánt cápauszonyok mellett a májból is olajat nyernek ki.

"Amikor még gyerek voltam, merülés közben gyakran láttunk óceáni fehérúszójúakat, néha még Dubai partjai előtt is felbukkantak. De manapság már szinte lehetetlen rájuk akadni", mondta el a rutinos búvár. December óta alig két cápát látott a vízben. A legrosszabb az, hogy nagyon gyakran fiatal, kifejletlen cápákat fognak ki a halászok, ezért a cápapopulációnak nincs lehetősége a regenerálódásra. A CITES döntése mellett az is sokat segíthetne, ha a halászok elől lezárt zónákat jelölnének ki, és így egy éven belül talán már érezhető lenne a javulás, öt éves távlatot tekintve pedig a korábbi helyzethez közelítő lehetne a cápák száma.

Arról is beszélt Chellapermal, hogy mostanság egyre többen érdeklődnek külföldről Omán és az Egyesült Arab Emirátusok merülési lehetőségei iránt, mert a bizonytalan helyzetű Egyiptomhoz képes biztonságosabb nyaralást ígérnek ezek az országok. Ha még a cápák is visszatérnének, az végképp nagy lökést adhatna a búvárturizmusnak. Mint elmondta, az európai vendégek szeretnének Dél-Kelet-Ázsiánál közelebbi úti célokat. Öt éve még szinte kizárólag helyi vendégei voltak, de az utóbbi időben már egészen nagy csoportok érkeznek az öreg kontinensről hozzá.

[ az.zawya.com ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Thistlegorm Wreck

Egypt, Red Sea

10/17 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.4) nehéz körülmények
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés