»» ««

Mélymerülő rekorder

Tudomány

Ezúttal egy jeladóval felszerelt kékcápa "döntött csúcsot".

A hím kékcápát a közelmúltban szerelték fel jeladóval, aminek adatai szerint az új-zélandi Bay of Plenty közelében 1250 méteres mélységbe merült valószínűleg tintahalakért. A 2,5 méter hosszú, Bodhi névre keresztelt ragadozó mélymerülési rekordjáról Riley Elliott, a University of Auckland PhD hallgatója számolt be. Három hete ő rögzítette az állatra a jeladót a Coromandel-félszigetnél, ez a munka a kutatási programjának része, amiben a kékcápák viselkedésével és vándorlásával foglalkozik az új-zélandi vizekben.


Bodhi csak egy a nyolc jeladós cápa közül, ám az állatok többségén csak a helyzetről információt adó érzékelő van, mélységérzékelő nincs- Bodhi az egyik kivétel. A kutató elmondása szerint a cápa 100 kilométernyit úszott a megjelölés helyétől, majd úgy döntött, egészen mélyre merül. Az 1250 méteres mélység a legnagyobb, amit jeladóval felszerelt kékcápa révén rögzítettek. A korábbi rekordot egy 1,8 méteres nőstény állította fel, amit Portugáliában jelöltek meg: ő 1160 méteres mélységig úszott le. Bodhi még csak három hete szolgáltat adatokat, de a jeladó akár három évig is sugározhat, tehát könnyen lehet, a mostani csúcsot gyorsan felül fogja múlni. A kutató szerint a kékcápa valószínűleg tintahalakra vadászik a nagy mélységben. Az új fejlesztésű, kifinomultabb jeladóknak köszönhetően minden bizonnyal gyorsan fog bővülni a tudásunk a cápák viselkedéséről.

[ NZ Herald nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sanganeb South-West Plato

Sudan

3/6 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa teknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés