»» ««

Újabb menedék a cápáknak

Környezetvédelem

Új-Kaledóniában nem csak a halászatot, hanem a cápaetetős merüléseket is tiltják mostantól.

A cápák védelme egyre inkább kiemelt témává válik napjainkban. Mivel kifejezetten imázsjavító hatása van egy pozitív kicsengésű döntésnek, a cápákat védeni próbáló országok minél több helyen hírt adnak döntésükről, és általában ezek az információk sok helyre el is jutnak. Főleg akkor van persze ennek jelentősége, ha nem csak jelképes a döntés, mert már rég kipusztították a ragadozókat, hanem valóban van még mit megóvni.Természetesen oldalunk sem kivétel, szívesen adunk teret a tengeri élővilág (tehát nem csak a cápák, hanem minden tengeri élőlény) védelmét célzó kezdeményezésekről, mint ahogy az ismereteket bővítő cikkeknek is.

Ezúttal egy olyan országról ejtünk szót ennek kapcsán, ami ritkán szerepel oldalunkon: Új-Kaledónia Franciaország tengerentúli területe hivatalosan, de jelentős autonómiát élvez, így a legtöbb fontos döntés helyben születik meg. Az egy nagy és több kicsi szigetből álló ország csatlakozott a térség azon országaihoz, amelyek tiltják a cápahalászatot területükön, ugyanis Francia Polinézia, Palau és a Cook-szigetek már korábban deklarálta ezt. A törvény értelmében tilos a cápák halászata, foglyul ejtése és kereskedelmi forgalomba hozása az országhoz tartozó vizekben- hiába kicsi a szárazföldet tekintve az ország, ez a terület mégis jelentős nagyságú, nagyjából akkora, mint Dél-Afrika egész területe. A kormányzat azt is hírül adta, hogy a jövőben az országban működő búvárcégeknek pedig cápaetetős merüléseket tilos majd szervezni.


A WWF képviselője értelemszerűen elsősorban a halászat tiltását üdvözölte. Mint elmondta, az ázsiai cápahalász-flották eddig se nagyon jutottak el Új-Kaledóniába, de ezek után meg se nagyon fogják próbálni, mert nem látják őket szívesen.

[ DIVE nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Canico de Baixo aréna

Portugal

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 4-10m

parti merülésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés