»» ««

A hely, amit kihagytak

Egyéb

Felháborodtak az ausztrálok, mert a Lonely Planet legjobb merülőhely listáján az idén nincs ott a Nagy Korallzátony.

Kétségtelen, hogy a mai búvárkodás világában rendkívül erős a harc a különféle úti célok között, ezért mindenki minden eszközt bevet a saját népszerűsítése érdekében. Az nem elég, ha a merülés izgalmas, netán nagyon jó ár/érték arányú, emellett fontos mindaz, ami körülveszi a turistát a felszínen is. Ha pedig minden együtt van, akkor jöhet a kommunikáció, képekkel, videókkal kell megtölteni a közösségi oldalakat, színvonalas weboldalakkal segítik a tájékozódást, és igen gyakran az egy régióban dolgozó elvileg konkurens cégek összefognak, mert közös fellépéssel több eredményt érhetnek el, és ez hosszú távon mindenkinek jó.

Elvileg a különféle magazinok, könyvek már függetlenebbek. Természetesen ez tényleg csak elméleti függetlenség, hiszen a sajtónak éppen az a jó, mint a búvárbázisoknak: sok ember sokat merüljön a világ minden részén, és ez a sok búvár legyen kíváncsi minden lehetőségre és ajánlatra. Ma már van annyi búvár a nagyvilágon, hogy érdemes legyen külön nekik szóló kiadványok sorát megjelentetni, és ebből a szegmensből az olyan nagy kiadók sem maradnak ki, mint a Lonely Planet. ők időről időre összeállítanak egy listát a legjobb búvár úti célokról, ám ebből az idén az ausztráliai Nagy Korallzátony kimaradt. Ez pedig kiverte a biztosítékot a helyi búvárcégeknél, és a Marine Park Tour Operators nevű szervezet rosszallását fejezte ki. Mások arra mutattak rá, hogy furcsa egy-egy merülőhelyet előnyben részesíteni a rengeteg lehetőséget kínáló Nagy Korallzátonnyal szemben. Véleményük szerint ez a hely igenis minden igazán lelkes búvár számára vonzó, és olyan merülőhelyek vannak erre, amilyenekhez hasonló máshol nincs. Példaként a Yongala roncsát, az Osprey Reefet vagy a Lizard Island közelében levő Acropolist említették, amelyekről úgy gondolják, izgalmasabbak a listán 9. és 10. helyen található Cocklebiddy Cave nevű barlangnál és az új-zélandi Rainbow Warrior roncsnál.


A Lonely Planet szóvivője szerint a lista természetesen nem megkérdőjelezhetetlen sorrendet takar, lehet vitatkozni a helyek sorrendjén, és szó sincs a Nagy Korallzátony "leértékeléséről". A cég úgy gondolja, inkább egy különleges válogatásról van szó, amit a központban dolgozók állítottak össze azzal a céllal, hogy felhívják az érdekes helyekre a nagyközönség figyelmét. A Nagy Korallzátony pedig szerepelt már korábbi listákon, könyvekben, filmekben.

Ezek után lássuk, mit sorolt a Top 10-be a Lonely Planet:
1. Great Blue Hole - Belize
2. Chuuk Lagoon - Micronesia
3. Manta Ray Village - Hawaii
4. Samarai Island - Papua New Guinea
5. Sipadan - Malaysia
6. Cocos Island - Costa Rica
7. Gansbaai - South Africa
8. Ras Mohammad National Park - Egypt
9. Cocklebiddy Cave - Australia
10. Rainbow Warrior wreck - New Zealand


[ ibtimes.com nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tuna farm

Malta

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 30m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merülésnyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés