»» ««

Koralltörő tengeralattjáró

Környezetvédelem

Egy turistákat szállító tengeralattjáró engedélyét függesztették fel, miután napvilágot látott egy búvár felvétele.

A tenger mélyének élővilága nem csak a búvárokat hozza lázba, és sokan azok közül akik valamiért nem próbálkoznak a merüléssel, befizetnek egy tengeralattjárós túrára. A jellemzően sárgára festett, kis mélységbe lemerülő hajók ablakain keresztül csodálhatják a víz alatti világot, és ez persze kellemes bevételt jelent az üzemeltetőknek.

A Fülöp-szigetekhez tartozó Cebun a tengeralattjárós túra egyike az új turistalátványosságoknak, ám Lapu-Lapu város polgármestere a közelmúltban felfüggesztette a sárga tengeralattjáró működését. Ennek oka pedig az, hogy egy búvár rögzítette, amint a hajóval a korallzátonynak ütköznek és ott kárt okoznak. A halászati törvényre való hivatkozással ezek után azonnal megtiltották a további kihajózásokat az üzemeltető cég számára. Vizsgálatokat indítottak annak kiderítésére, hogy fordulhatott elő ilyen eset, és természetesen a cég büntetésre is számíthat. A hatóság arra is kíváncsi, miért nem jelentette azonnal a cég a balesetet.


A sárga tengeralattjáró egyébként még csak igen rövid ideje járja Cebu vizeit, és maximum 48 utast szállíthat. A Belgiumban épült, 22 méter hosszú hajó 35 méteres mélységbe merülhet alá. Az ütközésről készített videót egy japán búvár készítette áprilisban és gyorsan fel is töltötte az internetre, a hatóságok ez alapján szereztek tudomást a történtekről. A jövőbeli hasonló esetek elkerülésére szabályzatot dolgoznak majd ki a turistákat szállító tengeralattjárók üzemeltetői számára. A hajót üzemeltető cég képviselői cég viszont azt állították, semmiféle kárt nem okoztak, a felvételen csak egy porfelhő látható, nem pedig korallrombolás.

A felvételeket készítő japán búvárt még azzal is megvádolták, hogy a videót manipulálta. ő ezek után bemutatta a teljes, közel négy perces felvételt a történtekről, a helyszínen később merülő búvárok pedig igazolták az állítását, mert elpusztított, letört korallokat találtak. A zátonyon megfigyelt károkat szerintük nem okozhatták óvatlan búvárok, mert túl nagy kiterjedésűek. A kérdésre valószínűleg az adhat legegyszerűbben választ, ha megvizsgálják a tengeralattjáró érintett részét- ha ki nem javították azóta a sérüléseket.

[ sunstar.com.ph nyomán ]




Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sanganeb South-West Plato

Sudan

3/6 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa teknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés