»» ««

Szemétgyűjtési rekord

Környezetvédelem

Több mint 4500 tonna szemetet távolítottak el a világ tengerpartjairól és vízi útjairól.

Több mint 4500 tonna szemetet távolítottak el tavaly a világ tengerpartjairól és vízi útjairól egy globális kezdeményezés keretében - jelentette be az Ocean Conservancy nevű természetvédelmi szervezet.

Az amerikai zöldszervezet által életre hívott és a világ tengerpartjainak, illetve vízi útjainak megtisztítását célzó International Coastal Cleanup elnevezésű tengeri nagytakarítást tavaly szeptember 15-én tartották. A projekt elsőszámú résztvevője az Egyesült Államok volt, de a világ minden tájáról csatlakoztak országok. Az önkéntesek több mint 28 ezer kilométernyi vízi útról és tengerpartról szedték össze a 4500 tonnányi hulladékot.

A begyűjtött szemétrengetegben több mint kétmillió cigarettacsikk és az egymilliót is meghaladó műanyag zacskó volt. "Legyen szó akár a legkisebb műanyag kupaktól kezdve a legmeglepőbb leletekig, mint például a begyűjtött 117 matracig, minden darab hulladék hatással van óceánjaink egészségére" - húzta alá közleményében Nicholas Mallos, a szervezet tengeri hulladékra specializálódott szakembere.

A tengertakarító kezdeményezés immár 27. évében jár. Tavaly világszerte több mint 550 ezer önkéntes vett részt az akcióban. A 2012-es nagytakarítás során összegyűjtött hulladék a darabszám tekintetében a második, az össztömeget nézve a harmadik legnagyobb volt 1986 óta.

A szervezet szerint nem a matracok voltak az egyedüli meghökkentő tárgyak. Az önkéntesek gyertyákat, lottószelvényeket, baseball-, tenisz- és egyéb sportokban használt labdákat, valamint fogkefék egész garmadáját távolították el a megtisztításra kijelölt területekről - olvasható a LiveScience című amerikai tudományos portálon.

A Sandy hurrikán és a 2011-es japán szökőár jelentősen növelte a tengeri hulladék mennyiségét az Egyesült Államok keleti és nyugati partvonalán egyaránt. A tengerekben előforduló leggyakoribb hulladékokat azonban a mindennapokban használt, eldobható tárgyak alkotják: cigarettacsikkek, élelmiszer-csomagolópapírok, műanyag palackok és zacskók, amelyek mindegyikéből több mint egymillió darabot gyűjtöttek össze az önkéntesek. A célzott területekről továbbá kupakokat, fedeleket, villákat, kanalakat, szívószálakat és papírzacskókat takarítottak el.

A kezdeményezés elmúlt 27 évében az önkéntesek 57 millió cigarettacsikket és több mint egymillió pelenkát távolítottak el a világ tengerpartjairól és majdnem tízmillió műanyag zacskótól szabadították meg az óceánokat. A szervezet az eldobható termékek használatának visszaszorítását sürgeti. A következő nagytakarítást szeptember 21-ére hirdették meg.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 9. Luciferin 2013 máj 22. 19:39  
Méé??? Nem lesz táplálékuk...
:-)))))
 8. Vanek 2013 máj 22. 19:33  
De legalább kevesebb lesz a szúnyog.
 7. Luciferin 2013 máj 19. 18:45  
Aztán a levegő meg tele lesz PCB-vel... :-(
 6. Mirci 2013 máj 19. 18:04  
Egy időben Németországban volt az az őrület, hogy a szemetet (pl. tejfölösdoboz) ki kellett mosni, mielőtt a szelektívbe dobják. Aztán ebből annyi szennyvíz keletkezett,  hogy többet ártottak vele (és persze az embereknek is elege lett a szemét mosogatásból). Ma már központilag tiszítják, de a legtöbb esetben elégetik és akkor mindegy.
 5. elche 2013 máj 19. 15:55  
Biztos lehet, ezt még pár éve olvastam, amikor a régi gumikat hozták ki a gumizátonyokból. Mondjuk azok vagy 20 évet töltöttek a víz alatt, de ez talán nem is olyan extrém a vízből kihozott szemetek esetén, azt hiszem.
A további 4 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Quais (Mhal Hal)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája nagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés