»» ««

Korallzátonyból szivacszátony?

Tudomány

Kutatók szerint a jövőben teljesen megváltozhat a trópusi korallzátonyok élővilága.

Sokan figyelmeztettek már rá, hogy a tengerek felmelegedése, a savasodás miatt a korallok komoly veszélynek vannak kitéve, és akár az is megtörténhet, hogy a látványos korallzátonyokról pont a névadó élőlények tűnnek el. Egy új kutatás is ezt valószínűsíti, de úgy vélik, nem egyszerűen csak elnéptelenednek ezek a zátonyok, hanem alapvetően megváltoznak.

Dr James Bell volt a vezető szerzője annak a tanulmánynak, ami a Global Change Biology című szaklapban jelent meg. A szivacsokkal foglalkozó tudós szerint ha az évszázad végéig tényleg megritkulnak a korallok, a helyüket a szivacsok vehetik át a zátonyokon. Mindez azért számít aránylag új feltevésnek, mert korábban a többség úgy vélte, az algáké lehet majd a főszerep ezeken a zátonyokon, ami azt jelenti, hogy nagyon lecsökkenne a biodiverzitás, és sokkal kevesebb halat lehet majd fogni. Ám a szivacsok ellenállóbbak a korallokra veszélyes változásokkal szemben, tehát a tudósok szerint ezeké lesz a domináns szerep, nem az algáké.

Mindezt a több egyetemet képviselő kutatók arra alapozzák, hogy 200 millió évre visszamenőleg vizsgálták a zátonyok változását. Korábban is volt már savasodásra példa, ami a korallok pusztulásához vezetett, ám ezzel egy időben megnövekedett a szivacsok száma. Emellett több olyan helyszínen is felméréseket végeztek, ahol a korallzátonyok már nem egészségesek, így a Karib-térségben vagy az Indiai-óceánban, és ezeken a helyeken is a szivacsok elszaporodását figyelték meg.


Dr Bell rámutatott, hogy a szivacsok fontos szerepe ellenére eddig a kutatások többsége a korallok jövőjére koncentrált. Ez persze érthető, hiszen a korallzátonyokon él a tengeri fajok negyede. De a hosszú távú hatások miatt arra is figyelni kell, hogy a kevésbé veszélyeztetett szivacsokkal mi lesz, a szivacszátonyok milyen szerepet tölthetnek be a tenger élővilágában.

[ scoop.co.nz nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Thomas Reef

Egypt, Red Sea

3/3 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés