»» ««

A Rena maradéka

Környezetvédelem

Sok munkát ad a búvároknak az elsüllyedt hajó.

Még hat konténernyi szennyező anyagot kell kiemelni a víz alól a Rena maradványaiból. A Maritime New Zealand szóvivője, Reece Golding elmondása szerint még 1200 tonna törmeléket kell a felszínre hozni a roncs nagyobbik részéből, illetve 300 tonnát az Astrolabe zátonyon fennakadt részét a hajó orrának.

Tájékoztatta az eddigi munkákról Tauranga város tanácsát, az orr szétdarabolása ugyanis jól halad, tehát apály idején sem ér a vízfelszín felé. Fokozatosan űritik ki a potenciálisan veszélyes anyagokat tartalmazó konténereket is. Ezek a hajó hátsó részében vannak, ami lecsúszott a zátonyon. Három konténer vasötvözetet, egy rezet, kettő műanyagot tartalmaz, utóbbiból egy vihar után a partra is vitt ki a víz.

A búvárok feladata nem könnyű az 55 fokban megdőlt hajótestben. 19 méterre ereszkednek hogy elérjék a műanyagos konténert, de előbb a hajótesten kellett lyukat vágni. Ki kellett emelni bútorokkal teli kontéreket is. A rézzel teli konténer pedig 30 méteren van. A tenger fenekén hatalmas területet borít be a törmelék, innen is mintát vesznek, hogy megtalálják a szennyező anyagokat.

A 337 ki nem emelt konténer a tat illetve az orr maradványaiban van, valamint egy részük a tenger fenekén a törmelékmezőben. 1300 elpusztult tengeri madarat boncoltak fel, de az eredmények szerint nem a műanyag végzett velük. A hajó tulajdonosa és a biztosító azt mérlegeli, mi lenne annak a hatása, ha ha hajó hátsó részét a tengerben hagyják a zátony mellett.

[ bayofplentytimes.co.nz ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Triget

Croatia (Hrvatska)

6/7 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 42m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés