»» ««

Természetes környezetükben értékesek a cápák

Környezetvédelem

Egy új kutatás szerint a természetes élőhelyeken szabadon úszkáló cápák a turizmus értékes részét képezik világszerte, ami azt sugallja, hogy sokkal többet érnek az óceánokban, mint az éttermi menük lapjain.

A kutatás bizonyítja, hogy a természetvédelem sokkal értékesebb, mint a cápák élelmezés céljából történő öldöklése - mondja Andrés Cisneros-Montemayor, a kutatás vezetője.

A kutatócsoport 45 országban 70 helyszínen végzett vizsgálat adatait nézte át, hogy összehasonlítsa, mennyi pénzt generálnak évente a globális cápauszony-kereskedelmet ösztönző halászati gyakorlatok, és mennyit az ökoturizmus, mely felöleli a cápalesek számtalan formáját.

Jelenleg a cápa-ökoturizmus évente 314 millió dollárt generál világszerte, és a szektor a várakozások szerint tovább növekszik. A cápaturizmus iránti érdeklődés különösen a karibi térségben és Ausztráliában szembeötlő. "A becslések szerint a szám a következő 20 éven belül megduplázódik, évente több mint 700 millió dollárt termelve" - mondja Cisneros-Montemayor. Összehasonlításképpen a tengeri árucikkek piaci értéke évente 630 millió dollár, ám ez az összeg az utóbbi 10-15 évben csökken - írják a kutatók.

Évente megközelítőleg 38 millió cápát ölnek meg a vitatott cápauszony-kereskedelem miatt, melynek során a hal uszonyait használják fel az egyes ázsiai országokban ínyencségként számon tartott levesekhez. A cápákat gyakran visszadobják a tengerbe, ahol uszonyuk eltávolítása után elpusztulnak.

A kutatók szerint a gazdságon túlmutatva, számos egyéb fontos tényező is a cápák védelmét ösztönzi. Az egyik ilyen ok, hogy a halak létfontosságú szerepet játszanak az óceáni ökoszisztémákban. "A különféle vizsgálatok kimutatták, ha eltávolítjuk a cápákhoz hasonló csúcsragadozókat, megváltoztatjuk az ökoszisztéma szerkezetét, mely számos szempontból jelentős változást és veszélyt jelent."

Példának okáért a cápák egyensúlyban tartják az óceán komplex táplálékrendszerét azzal, hogy elfogyasztják az öregedő vagy lassabb halpopulációkat. Mindez csökkenti a halfajok számát a tápláléklánc alsóbb részein, így azok nem duzzadnak túlságosan fel és így megelőzhető zsákmányállataik túlzott mértékű elfogyasztása. Cápák nélkül eme törékeny rendszer összeomlana. A cápavédelmi erőfeszítések pedig a más fajok egészségi állapotának biztosítása érdekében is szükségszerűek .

"A cápák lassan válnak ivaréretté és kevés utódot hoznak világra" - mondja Rashid Sumaila, a tanulmány társszerzője. "Az élő cápák védelme - különösen a már védettnek kijelölt területeken - szélesebb gazdasági spektrum számára lehet előnyös, miközben elősegíti a fajok regenerálódását is.

Az eredményekről az Oryx - The International Journal of Conservation folyóirat számolt be.

[ Livescience , hirado.hu ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Rosalie Moller Wreck

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 38m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés