»» ««

Az óceánok világnapja

Egyéb

A mai jeles napon érdemes a számunkra oly kedves óceánokra, tengerekre gondolni.

Különös hetek állnak mögöttünk. Az enyhe áprilist hűvös, esős május követte, és valljuk be, aki június elején volt nyaralni, aligha végig verőfényes napsütésben töltötte el az időt. Persze a búvároknak ez majdnem mindegy, így is nagyon sok szépet láthattak a mélyben azok, akik mondjuk az Adrián merültek. Nekünk igazán jeles esemény az óceánoknak szentelt világnap, hiszen minden utazásunk alkalmával szembesülünk szépségével.

Ám ezekben a napokban a víz erejét mi egészen más formában tapasztaljuk meg. A Duna áradása miatt ezrek kerültek veszélybe, rengeteg hivatásos és önkéntes dolgozik a gátakon, és messze van még a tetőzés is, nem hogy a védekezés vége. (Minden elismerés kijár azoknak, akik erejüket megfeszítve segítenek a munkában! A Facebookon lehet például informálódni arról, hol van szükség még önkéntesekre, milyen támogatást várnak.) Az árhullám végállomása aztán a tenger, majd az óceán lesz, tehát ha úgy nézzük, a mai napon minden természetes vizet ünnepelhetünk. Mert akármennyi gondot is okozhatnak a tengerek és folyók, mégis fontosak a számunkra- sajnos most inkább a fenyegetésekkel szembesülünk idehaza, de lesz ez másként is.

Az árvíz csak azt bizonyítja, az ember ugyan alakíthatja környezetét, a természet erői mégis maguk alá gyűrhetnek bármit. Meg kell próbálni egyensúlyra törekedni, megtalálni az összhangot a fejlődés és a megóvás között. Ebben nem vagyunk igazán jók, és ezt az óceánok állapota is igazolja. Pedig az egész emberiség jövője múlhat azon, hogy ne hagyjuk elsavasodni, megbetegedni a tengereket, ne fogjunk ki minden halat és bálnát, ne tegyük kihalttá a korallzátonyokat.

Ennek szellemében próbáltunk egy, a mai naphoz illő idézetet keresni. Végül egy ógörög versre esett a választásunk, ami ugyan a tengerről szól, mégsem nehéz átvitt értelmet is találni benne...

Légy előrelátó!

Még kint a partról mérd a hajó-utat,
s hogy markod izma vajjon elég erős?
Ha már a tenger habjain vagy,
arra repülj, ahová a szél hajt!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Varese wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés