»» ««

A bálnavadászok kudarca

Környezetvédelem

Ismét rekord alacsony fogással tért haza a japán bálnavadász flotta.

Mindössze 34 csukabálna példányt ejtett el, s ezzel minden idők legrosszabb tavaszi halászati szezonját zárta a japán bálnavadász flotta - közölte csütörtökön a japán halászati ügynökség. A hivatalosan tudományos céllal, április közepétől június elejéig a Csendes-óceán északnyugati részén folytatott halászat sikertelenségéért az ügynökség a rossz időjárást okolta.

A japán bálnavadász flotta az idei téli halászati szezon után is rekord alacsony fogással tért vissza a szigetországba a déli sarkkör vizeiről, ahol idén 103 csukabálnát fogtak a tavalyi 266 után. Akkor a japán kormány környezetvédők "megbocsáthatatlan szabotázsainak" tulajdonította a csekély zsákmányt, miután a Sea Shepherd radikális zöldszervezet aktivistái több alkalommal akadályozták a bálnavadászok munkáját.

Japánt folyamatosan heves bírálatok érik bálnavadászati programja miatt környezetvédők és kormányok részéről, az ügyben a hágai Nemzetközi Bíróság előtt is eljárás folyik. Tokió az 1986-os nemzetközi bálnavadászati moratórium egyik kiskapuját kihasználva azt állítja, hogy tudományos kutatási céllal folytatja a halászatot, és csak a tanulmányokhoz fel nem használt bálnahús kerül kereskedelmi forgalomba.

A japán flotta a korábbi években gyakran ezer bálnát is elejtett, az elmúlt években azonban a veszteséges program fenntartásának nehézségei és a Sea Shepherd akciói miatt folyamatosan csökkent a fogás.

[ MTI ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Bare Island

Australia

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 4-10m , áramlás

parti merülésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés