»» ««

Lefoglalták Cousteau hajóját

Egyéb

Jean-Michel Cousteau csapatának egy régebbi szabálysértése miatt intézkedtek a hatóságok.

From Flickr by Jay IwasakiA 30,000 dollár értékű hajót azért foglalták le, mert 9 éve Monterey Bay közelében a Cousteau nevével fémjelzett filmes csapat megkérdőjelezhető eszközökkel forgatott táplálkozó kardszárnyú delfinekről. A Manfish nevű hajóról dolgozó stáb a vádak szerint túl közel ment a prédából lakmározó állatokhoz, a motort is használva a felszín közelében levő delfineket veszélyeztetve.

Az esetről már régebben is lehetett hallani, mert Nancy Black tengerbiológust több szabálysértéssel vádolták meg, és ezek egyike volt a filmes stáb túl közelre vitele. Az ő hajóját nem foglalták le, ám felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbírságot is kapott. Az államügyészi hivatal nem kommentálta azt, hogy egyedül ellene indult büntetőeljárás, a filmes stábból senkit nem állítottak bíróság elé. Nancy Black elkeseredve nyilatkozott, mert szerintem sérült az esélyegyenlőség: a pénzes stáb csak ezt a büntetést kapta, míg ő hét éven át kellett küzdjön enyhébb ítéletért a bíróság előtt. Jean-Michel Cousteau külföldön tartózkodott, ügyvédje pedig nem kívánta kommentálni az eseményeket.

Cousteau az Ocean Futures Society vezetője, aminek szóvivője elismerte, hibát követtek el a kérdéses film forgatásakor. Az állatok közül egy sem sérült meg, ezért más jellegű eljárást tartottak volna indokoltnak, de ezzel együtt is az Ocean Futures együttműködött az illetékes hatóságokkal. Azon a bizonyos forgatási napon Black volt az, aki egy darab bálnahússal csónakjának közelébe csalogatta az orkákat, míg Cousteau csapata látványos víz alatti felvételeket készítethetett a táplálkozó ragadozókról. Ám tilos az etetés is, az állatok ilyen megközelítése is, a felettük való manőverezés is, és a hatóságok szerint elítélendő, ha a nagyobb bevétel reményében az állatokat veszélyeztető módon zajlik egy filmforgatás.

Névtelenül nyilatkozó tudósok szerint a hatóság túlreagálta az esetet, Nancy Black meghurcolása nem állt arányban az elkövetett szabálytalanságokkal. Az is furcsa volt, hogy Cousteau-ék egészen eddig kimaradtak az eljárásból, pedig ők ugyanúgy benne voltak. Ráadásul Black szerint nem is veszélyeztették a kardszárnyú delfineket, csak az állatok viselkedéséhez nem értő vádlók kreáltak ekkora ügyet a forgatásból.

[ insidebayarea.com nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gamul Soraya

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés