»» ««

Enyhülő szigor

A búvárkodásról

A Queensland államban működő búvárcégek üdvözlik a kötelező orvosi vizsgálat eltörlését.

Noha napjainkban sokszor beszélünk arról, hogy a búvárkodás közben történt balesetek jelentős része vezethető vissza már korábban is fennálló egészségügyi problémára, általános és kötelező orvosi vizsgálatokat elég ritkán írnak elő. Az ausztráliai Queensland állam egyike volt ezeknek a helyeknek, de itt is kizárólag a teljesen kezdőkre vonatkozott az előírás. Ezen enyhítettek a közelmúltban a hatóságok, azzal a kikötéssel, hogy 45 évnél idősebb, túlsúlyos vagy bizonyos egészségügyi problémákkal küzdő jelentkezőknek továbbra is kötelező az orvosi.

A Dive Queensland képviseletében nyilatkozó Ian McKinnon szerint a vizsgálat költsége többeket visszatarthatott korábban a merüléstől az államban, ugyanis nem hogy más országokban, de Ausztrália más államaiban sem írnak elő ilyet. A vizsgálat díja legalább 100 dollár volt, de akár 180 is lehetett, ami már akkora összeg, hogy a jelentkezők átgondolták a tanfolyamot. A helyi kormányzat más téren viszont szigorított, mostantól a búvárhajókon a személyzet nem egy, hanem legalább két tagjának kell megszámolnia mindenkit a merülések után, hogy senkit ne hagyjanak a vízben magára.

Col McKenzie, az Association of Marine Park Tourism Operators képviselője inkább az egészségügyi vizsgálatra vonatkozóan osztotta meg gondolatait. Úgy véli ugyanis, hogy a legveszélyeztetettebb csoport nem a teljesen kezdőké, hanem inkább a már vizsgával rendelkező, de korosodó búvároké. A statisztikák szerint az idősődő búvártársadalomban elsősorban a 40 feletti férfiaknak vannak olyan problémái, amiből tragédia lehet. A legjellemzőbbnek a szívproblémák számítanak, de a korábbi, csak tanfolyam előtt állóknak kötelezővé tett búvárorvosi vizsgálat a tapasztalt búvárok közül értelemszerűen nem szűrhette ki a veszélyeztetteket.

[ abc.net.au nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

St. Johns, Paradise Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés