»» ««

Nemet mondanának a szigonyozásra

Környezetvédelem

Hawaii állam egyik szigetén szeretnék megtiltani a szigonyos vadászatot készülékes búvároknak.

Big Island nyugati részére vonatkozna a tiltás, ami után kizárólag szabadtüdős búvárok vadászhatnának a víz alatt ezen a területen. Ezen túlmenően korlátozni akarják a gyűjthető halfajok számát, és kiterjesztenének egy védett területet Puako környékén. A hatóságok szerint ezzel jobban megóvhatják a tenger élővilágát, viszont a halászok érthető módon ellenkeznek, mert attól tartanak, Hawaii állam más részein is hasonló tiltást léptethetnek életbe. A védett övezet kiterjesztését pedig szerintük nem megfelelő adatok alapján tervezik, ugyanis több hal él ott, és a halászat nem veszélyezteti az állományt.

Az új szabályok előkészítése évek óta zajlik. Akik szerint tiltani kellene a készülékes búvárok számára a szigonyozást, azzal érvelnek, hogy a palackot használók nagyobb halakat lőnek ki, noha a nagyobb, idősebb nőstények ivadékainak több esélye lenne a túlélésre. Ráadásul ezek a vadászok mélyebbre mennek, ahol sok hal menedéket keres. A megkérdezett állampolgárok 89 százaléka támogatja a tiltást, tehát a közösség egyértelműen a szigorítás mellett foglalt állást. Sőt, Hawaii állam más részein is ugyanennyien üdvözlik a vadászati szabályok módosítását.

A halászok szerint viszont az, hogy mélyebbre mennek, pont nem baj, hiszen ott olyan nagyobb testű halak élnek, amelyek nem veszélyeztetett fajba tartoznak. Szabadtüdővel viszont csak a sekélyebb részeken élő halakat lőhetnék ki, amelyeknek így tovább csökken az állománya. A halászatból élők félnek attól, hogy máshol is tiltani fogják a készülékes búvárok vadászatát, miközben szerintük nem ők a felelősek az élővilág pusztításáért, hanem sokkal inkább a partmenti fejlesztések, vagy a tengerbe jutó sok szennyező anyag, mint a vegyszerek vagy a csatornázás hiányában a szennyvíz. A környezetvédők szerint a tervezett tiltások helyszínére nem jellemző a korlátlan ingatlanfejlesztés, a túlhalászat okozza a legnagyobb károkat.

[ stardviser.com nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Jibna

Sudan

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés