»» ««

Búcsú egy sügértől

Külföld

Egy sokak által kedvelt halra emlékeznek a vele gyakran merülő japán búvárok.

Hallani olyan tengeri állatokról, amelyek rendszeresen visszajárnak egy adott helyre, teljesen hozzászoknak a búvárokhoz, akik hamarosan egyfajta "házikedvencként" kezelik őket. Niigata tartományban Szado sziget közelében egy bütykösfejű sügér lett a búvárok legkedvesebb merülőtársa: a Kita-Koura öbölben 1992 óta bukkant fel a jellegzetes külsejű állat. A japánul kobudai néven emlegetett hal hatalmas, több, mint egy méter hosszú példánya még becenevet is kapott, Benkei néven emlegették.
Benkei legendás történelmi alak volt, a 12. században élt Minamoto Josicune hű harcostársaként írtak a krónikák a fegyverekkel mesteri szinten bánó szerzetesről. A halat markáns profilja miatt kezdték Benkeinek hívni, és az állat még a 2009-es francia filmben, az Oceans-ban is felbukkant. A hatalmas hal egy olyan jelenetben bukkant fel, ahol egy Goru nevű fajtársával küzdött egy terület feletti ellenőrzésért és az ezzel járó domináns szerepért.

A búvárok szerint Benkei az utóbbi években egyre inkább megöregedni látszott, le is gyengült. Egy helyi tengerbiológus szerint az ilyen fajba tartozó halak nagyjából 30 évet élhetnek. Tavaly december óta senki nem látta Benkeit, vetélytársa, Goru pedig még régebben bukkant fel utoljára a zátonyon. A szakember szerint mind a ketten hasonló korúak lehettek már. A helyi búvárok egy oltárt állítottak a tengerparton, és közösen emlékeztek a merüléseiket emlékezetessé tevő halra. A 67 esztendős Ryo Honma részt vett az Oceans forgatási munkálatainak előkészítésében, és jól ismerte Benkeit. Tudja, hogy az élet rendje az ami történt, mégis úgy érzi, mintha egy közeli barátot vesztett volna el. A mostani megemlékezésen azért vett részt, mert így szerette volna háláját kifejezi a halnak, amiért annyi éven át szerzett nekik kellemes pillanatokat.

[ ajw.asashi.com ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 11. Bunny 2013 júl 10. 09:23  
De nem úgy van, hogy minden év húsz Sü... évnek számít? Úgy már letelt :)
 10. elche 2013 júl 09. 21:04  
...pedig még valóban nem telt le a 150 év.
 9. elche 2013 júl 09. 21:03  
Bizonyára fáradtan fordítottam, és nem figyeltem rá...
 8. Garfield33 2013 júl 09. 20:58  
Hogyan lehetett kiírni a sü...-t?
 7. elche 2013 júl 09. 20:23  
Egyetértek... szerintem érdekes sztori...
A további 6 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Madivaru / Manta Point

Maldives

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés