»» ««

Vízszennyezési botrányok Kínában

Környezetvédelem

Az elmúlt hónapok botrányait követően újabb nagyszabású szennyezésekről adott hírt a hét végén a kínai sajtó.

A kínai központi televízió (CCTV) a hét végén a Sanghaj külső kerületeit is érintő, Hangcsou-öböl szennyezéséről készített riportot. A beszámoló szerint a Kelet-kínai-tengerre nyíló öböl körül székelő ipari vállalatok közül több száz föld alatti szennyvíz-elvezető hálózatot épített ki magának, hogy a tevékenysége során keletkező környezetszennyező anyagokat azon keresztül közvetlenül a tengerbe eressze.

A CCTV azután kezdett "nyomozásba", hogy a nemzeti környezetvédelmi iroda minőségvizsgálatai rámutattak: az öböl több mint 90 százaléka az ország legsúlyosabban szennyezett vizei közé tartozik. A televíziónak nyilatkozó hangcsoui és sanghaji halászok úgy fogalmaztak: az elmúlt években érezhetően lecsökkent, legalább megtizedelődött a kifogott halak mennyisége. A folyamatot az is mutatja, hogy míg korábban számos kis halászfalu volt megtalálható a térségben, mára ezek többsége tönkrement, a halászok pedig máshová költöztek.

A riport egy öbölbe becsatlakozó folyót is bemutatott, amelynek vize a szennyezés következtében feketévé változott. A szennyezés forrását a legtöbb esetben nagyon nehéz megtalálni, ehhez ugyanis először a cégek által mélybe ásott elvezető hálózatokat kell feltárni - vélekedett az egyik halász a riportban.

Ugyancsak a napokban számolt be a kínai sajtó egy másik, hasonló szennyezési ügyről, amely az ország másik végében, Kuanghszi autonóm régiót érinti. Az ottani Hocsiang folyóban szintén döglött halak sokaságára találtak a hatóságok az elmúlt héten, emögött a régióban aktív bányákat és bányászati cégek szennyezését sejtik a hatóságok. A helyi vezetés vasárnappal bezárólag 112 helyi céget kötelezett munkaszünetre, hogy vizsgálatot folytasson náluk, és a szennyezés okát megtalálja. A folyóban talliumot és kadmiumot mutattak ki a vizsgálatok, mindkettő súlyosan mérgező az emberi szervezetre, emellett mangánt és ritkaföldfémeket is magas koncentrációban találtak a vízben.

A vízszennyezés hosszú távon is problémát jelent Kínában. A központi becslések szerint évente legalább 80 milliárd tonna szennyvizet eresztenek a vizekbe, a folyók közel 20 százaléka annyira szennyezett, hogy mindenféle érintkezés veszélyt jelent az emberekre. A környezetvédő aktivisták a több mint félmilliárd regisztrált felhasználót jegyző Sina mikroblogon hónapok óta napirenden tartják a témát, és a vízszennyezés ellen a Zsenmin Zsipao pártlap és a CCTV is "háborút hirdetett".

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Princess Alice Bank

Portugal

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 35m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés