»» ««

Málta télen-nyáron

(Hirdetés)

A varázslatos kis sziget igazi búvárkedvenc, és mostantól egész évben könnyen elérhető lesz.

Aki járt már Máltán, tudja jól, hogy víz alatt és felett egyaránt csodálatos élményeket szerezhetnek a nyaralók. Az évezredes múlt mindenütt megtalálható emlékei nem csak a kis ország, hanem az egész földközi-tengeri térség történelmébe engednek bepillantást. Láthatjuk, milyen építményeket emeltek az őskori emberek, tanulhatunk a római birodalom idejéről, láthatjuk az arab megszállás nyomait, sétálhatunk a lovagrend erődítményeiben és végül a huszadik század történelmi viharainak tanúit is felkereshetjük. Alig van ma úticél Európában ahol ilyen kis távolságra egymástól ennyire változatos emlékhelyeket kereshetünk fel a különböző történelmi korszakokból.

A búvárok számára pedig ott van a hívogatóan kék, kellemesen meleg tenger. Nyaranta rengetegen érkeznek az országba a merülés kedvéért, és senki nem is csalódik, hiszen könnyen elérhető parti merülőhelyeken, tiszta vízben búvárkodhatnak. A szigeteken semmi sincs elérhetetlen távolságban, körbe lehet merülni pár nap alatt Máltát és Gozót.
A zátonyok és falak változatos élővilágnak adnak otthont, murénák bújnak meg a lyukakban, tintahalak lapulnak az aljzathoz, méretes sügérek lesnek a színes falak aláhajlésaiból, halrajok cikáznak a búvárok körül. Málta még mindig képest azt a víz alatti élővilágot mutatni, ami pár évtizede az adriára volt jellemző.

Ám igazán nagy számnak a csodálatos üregek illetve a sok könnyen merülhető roncs számítanak. Előbbiek jó része bárki számára merülhető, mert nincsenek mélyen és a fény mindenhonnan látható. A roncsok esetén pedig válogathatunk, mert vannak történelmi jelentőségű maradványok, például a HMS Maori romboló, a HMS Stubborn tengeralattjáró, a Blenheim Bomber repülőgép roncsa. Ezek mellett Málta mindig is élen járt a mesterséges zátonyok kialakításában: az úttörő a ma is népszerű Rozi roncs volt Cirkewwa közelében, de azóta több más helyen is süllyesztettek újabb hajókat. Ha valaki évekkel korábban járt csak az országban, meglepve tapasztalhatja, hogy bővült a merülőhelyek listája, a legújabb roncs alig pár hete került a víz alá.

A búvárok kiváló szolgáltatásokat nyújtó bázisok sokaságát találják a szigeteken, akik vállalják a transzfert is minden esetben. A magyar búvárok szerencséjére egy honfitársaink által üzemeltetett is van köztük, a Lagoon Dive Centre. ők tudnak segíteni a teljes utazás megszervezésében akár, tehát a repülés vagy a szállás kapcsán is bátran lehet hozzájuk fordulni, nem csak a merülés miatt. A mélyebb roncsokhoz vágyó búvárok találnak a bázison dupla készülékeket, tudnak segíteni a kevertgázas merülésekhez szükséges dolgok beszerzésében is. A többség természetesen hagyományosabb kedvtelési merülések kedvéért érkezik az országba, őket a felkészült merülésvezetők kalauzolják.

Albumhoz klikk a képre.
Érdekesség, hogy Málta még ma is lehetőséget biztosít az önálló merülésre.
A Lagoon bázis vezetője, Nagy Gábor tájékoztatása szerint az orvosival rendelkező, legalább haladó végzettségű búvárok, vagy az olyan csoportok, ahol legalább egy merülésvezető végzettségű búvár van (azaz oktatók és az általuk vezetett búvárok), önállóan is felkereshetik a helyeket. Egyszerű és ingyenes adminisztrációt igényel mindez, és aztán a bázis palackjaival és ólmaival felpakolva, saját autóval lehet elindulni búvárkodni. Természetesen a bázison tudnak segíteni az autóbérlésben, és azt is jó tudni, az ilyen merülés értelemszerűen sokkal olcsóbb is. Képzett, rutinos búvárok számára lehet vonzó ez a lehetőség, akik nagyra értékelik az önállóságot.
Sokan sírják vissza azokat a régi szép időket, amikor az Adrián saját csónakból ott merültek ahol akartak. Micsoda szabadság volt az - mondogatják. Ez ma Máltán még átélhető!

Az ország jól ismert arról, hogy már tavasztól is elfogadható hőmérsékletű vízben lehet búvárkodni, de június elejétől kifejezetten meleg a tenger, 20 fok felett van mélységtől függetlenül. Nyár végére pedig egészen felmelegszik a tenger, nem szükséges vastag búvárruha a merüléshez, ezzel is könnyebb a búvárpoggyász.
Ideális úticél tehát Málta a búvároknak és az ő barangolni, strandolni vágyó családtagjaiknak is. Ám azok, akik nyomott árakon szeretnének merülni, az ősztől kezdődő utószezonba tervezik az utazásukat. Ekkor már olcsóbbak a szállások, a víz viszont még mindig kitűnő, novemberben is 20 fokos tengerben lehet búvárkodni,, és minden merülőhely elérhető.

Nagy szerencsénkre bővültek azoknak a lehetőségei, akik Budapestről közvetlen járattal szeretnének repülni. Az Air Malta évek óta üzemeltet járatot, ám ettől az évtől a Wizzair is repül Máltára. Fapadosról van szó, megfelelő időben foglalva hihetetlen árakon lehet replülőjegyeket venni őszre. Mivel egyből népszerűvé váltak ezek a járatok, a légitársaság úgy döntött, egész évben járni fognak a gépek ebbe az izgalmas szigetországba. A Lagoon Dive Centre is üzemel az év végéig, tehát aki egy könnyen elérhető, jó árú úticélt keres a téli szezonban, megfontolhat egy máltai utazást, hiszen minden rendelkezésre áll egy jó búvártúrához. Elég felvenni a kapcsolatot a bázissal, és ők tudnak segíteni egy komplett őszi-téli utazás összeállításában. Még olyan különleges programokban is részt lehet venni velük, mint például a szilveszteri merülés.

Aki többet szeretne megtudni az országról, a programokról, az utazási lehetőségekről, keresse fel a máltai turisztikai hivatal hivatalos, magyar nyelven is elérhető honlapját! Aki pedig a búvárkodási lehetőségekről szeretne első kézbő informálódni bátran vegye fel a kapcsolatot a Lagoon Dive Centre magyar tulajdonosával.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Málta-ról.

Merülőhelyek

La Punta (Costa Paradiso)

Italy (Italia)

1/1 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés