»» ««

Delfinzaklatók

Környezetvédelem

Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy a delfinek etetése vagy követése hajóval nem jó ötlet.

A játékos delfinek felbukkanása minden tengerre szállót örömmel tölt el, de a legtöbb emberben a televízióban látott barátságos imázs él, és nem veszik figyelembe, hogy a vadon élő állatok máshogy viselkednek. Zach McKenna a flordiai St. Augustine városában szervez ökotúrákat, és nap mint nap látnia kell, hogy a hajósok mennyire óvatlanul viselkednek a delfinek közelében: túl közel mennek hozzájuk vagy túl sok időt töltenek velük. A törvények legalább 50 yard távolság tartását írják elő, és 30 percnél tovább nem lehet a delfincsapatokat követni, de a túraszervező szerint jobb lenne, ha ennek is csak töredékét töltenék egy csapat közelében a hajók.

Néhányan pedig még súlyosabban megsértik a szabályokat, üldözve a delfineket, néhányan úszni próbálnak velük, de előfordul az etetés vagy a delfinek direkt zaklatása is. Néhány hajó és jetski vezetője már szinte agresszívan közeledik a delfinekhez. Akár azt hiszik, ez jó móka az állatok számára, akár rossz szándékkal teszik, az állatokat mindenképpen megzavarja. Ugyanígy nagyon káros az, ha valaki etetni kezdi a delfineket, hiszen ezek vadon élő állatok, és nem szabadna ezzel megváltoztatni a viselkedésüket. Egyszerűen sokan nincsenek képesek tisztában azzal, mire képes egy delfin vagy mire nem, és azt hiszik, azok képesek kiszámítani egy 50-60 kilométeres sebességgel közeledő vízi jármű haladási irányát, ám ez nincs így, és minden évben több delfin sérül meg a felelőtlen hajósok miatt.

McKenna és a vele dolgozók ezért minden ilyen esetben figyelmeztetik a szabályszegőket. Nem a szigor a lényeg, hanem a tájékoztatás, hiszen a legtöbben teljesen jóhiszeműek, csak nem ismerik a szabályokat vagy a tudásuk korlátozott a vadon élő állatokról. A legtöbben megértik, hogy miért nem szabad az állatokat zaklatni, akik pedig nem hallgatnak a szép szóra, azokról felvétel készül, amit a hatóságok is megkapnak. ők hálásak azért az önkéntes tájékoztató munkáért, amit McKenna csapata végez, hiszen a delfineket a törvény védi. Az embereknek a saját érdekükben is óvatosnak kell lenni, mert a valóság nem a Flipper: több alkalommal okozott sérülést delfin olyan helyzetben, amikor valaki túl közel merészkedett és az állat veszélyeztetve érezte magát. Az emberek inkább örüljenek annak, hogy szép számban élnek a környéken tengeri emlősök, és akkor hosszú távon is meg lehet csodálni őket.

A közelmúltban például Ausztráliában történt olyan eset, amikor egy szörfösre rontott rá egy delfin. Talán csak rossz helyen volt rossz időben Troy Robinson, de egyszer csak azt vette észre, hogy nagy sebességgel közeledik egy megtermett állat, aki olyan erővel ütközött neki, hogy egy darab még a deszkából is kitört, a szörfösnek pedig eltört a karja. Noha előtte ő sem gondolt rá, hogy egy delfin is veszélyes lehet, azóta két másik hasonló esetről is hallott, tehát a jövőben maga is óvatosabb lesz.

[ staugustine.com, busseltonmail.com.au nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Panorama Reef

Egypt, Red Sea

5/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa mantarája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés