»» ««

Megmenekültek a halak

Környezetvédelem

Az észak-európai halállomány nagy része megmenekült a túlhalászás veszélyétől egy kutatás szerint.

A kutatók úgy találták, hogy az Atlanti-óceán északkeleti részén sok halfajtát már fenntartható mennyiségben halásznak, és idővel újra szaporodásnak indulhatnak - idézi a BBC hírportálja a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmányt. Egy független szakértő szerint azonban korai fellendülésről beszélni.

Paul Fernandes és Robin Cook kutatók 57 olyan északkelet-atlanti halpopuláció állapotát vizsgálták meg, amelyeket hatvan éve kísérnek figyelemmel. Az állami kutatóintézetek halpiacokon gyűjtött, valamint halász- és kutatóhajók százai által szolgáltatott adatait dolgozták föl a biológusok. Eredményeik szerint a halzsákmány nagyságát lényegesen csökkentették az elmúlt tíz évben, ezzel egy időben a halállomány növekedésnek indult.

A tudósokat meglepte, hogy milyen sok jobb állapotban lévő halpopulációt találtak azóta, hogy 2002-ben megreformálták a halászatot, és csökkentették a kifogható hal mennyiségét. A kutatók szerint 2011 volt az első év, amikor a legtöbb halállományt már fenntartható módon halászták.

"A készletek nagy részét már nem halásszák túl, most a természeten a sor, hogy újraszaporítsa a populációkat. Egyes fajok azonban, különösen a tőkehal, továbbra is kis számban élnek vizeinkben" - foglalta össze Paul Fernandes, az Aberdeeni Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

A Yorki Egyetem biológusa, Callum Roberts, aki nem vett részt a kutatásban, arra hívta fel a figyelmet, hogy a kutatásban csupán a leginkább halászott fajok helyzetét vizsgálták meg.

"Sok halfajta állományának nagysága a biomassza minimális biztonságos szintje felett van, egyes fajták népessége azonban okot adhat az aggodalomra. A tőkehal állománya nem kapott igazán erőre. Az utóbbi évtizedben azonban sikerrel csökkentették a halászflották nagyságát és a halászati napok számát, és ennek így is kell maradnia, különben a halállomány visszaesik arra a szintre, ahonnan az évtized elején indult" - foglalta össze Robin Cook, a tanulmány társszerzője.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Canico de Baixo aréna

Portugal

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 4-10m

parti merülésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés