»» ««

Veszélyes delfin

Egyéb

Írországban figyelmeztetni kellett az embereket egy többször támadó tengeri emlős veszélyességére.

Sokan elfelejtik, hogy a delfinek nagytestű, erős ragadozók, és bizonyos helyzetben akár az embert is megtámadják. Az írországi Doolin közelében egyetlen hónap alatt négy hasonló incidens történt, pedig a hajó hatóságok immár rendszeresen felhívják a figyelmet a Dusty nevet kapott nőstény palackorrú delfin kiszámíthatatlan viselkedésére.

A legutóbbi esetben egy nő az esti órákban indult úszni a tengerbe, amikor az állat a vesélye környékén ütötte meg az orrával, aki az eset után alig kapott levegőt. A sebesültet a helyszínen a parti őrség látta el, majd kórházba szállították. Zúzódásokat szenvedett és sokkos állapotba is került.

A delfin 14 éves, és Doolin mólójánál 2011-ben bukkant fel először, de a kicsit északabbra eső Fanore közelében már évekkel korábban is rendszeresen látták. A három méter hosszú emlős az elmúlt két évben több komoly, kórházi kezelést igénylő sérülést okozott a vízben úszóknak. A helyi életmentők mostantól mindig a veszélyre figyelmezető vörös zászlót húzzák fel, ha a delfin megjelenik a part közelében, és egy környezetvédő szervezet is figyelmezető plakátokat helyeztek ki.

Az Irish Whale and Dolphin Group (IWDG) koordinátora elmondta, hogy mindig ellenezték hogy az emberek a tengerben együtt ússzanak a tengeri emlősökkel Írország vizeiben. A plakáton arra hívják fel a figyelmet, hogy ne ússzanak együtt Dustyval, de ha mégis megjelenik a közelben, tartsák észben, hogy vadállatról van szó, ne közelítsék meg, ne próbálják megérinteni. Amennyiben pedig agresszívnek tűnik, azonnal menjenek ki a vízből.

A delfin bizonyos területek közelében válik támadóvá a mólónál, az embereknek ezért azt javasolják, a biztonságuk érdekében inkább csak fentről vagy a partról nézzék. Ám az emberek igen gyakran hagyják figyelmen kívül a hivatalos szervek felhívását, pedig soha nem lehetnek biztosak benne, hogy reagál a delfin a jelenlétükre. Csak az van biztonságban, aki nem próbál úszni vele.

[ irishtimes.com nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

South Tip

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés